Ingezonden persbericht

INTEL INTRODUCEERT EERSTE PROCESSOR MET ENKELVOUDIGE CHIP VOOR MOBIELE TELEFONIE OP BASIS VAN EDGE

Kontich, 10 september 2003 - Intel introduceert de eerste processor met enkelvoudige chip, die bedoeld is voor mobiele telefoons die gebruikmaken van EDGE-netwerken (Enhanced Data Rates for GSM Evolution). Met deze opkomende technologie kunnen gegevens twee tot drie keer sneller getransporteerd worden dan met de bestaande GSM/GPRS-netwerken. Zo biedt EDGE gebruikers van mobiele telefoons betere multimediamogelijkheden en andere breedbandapplicaties.

De Intel® PXA800EF is de nieuwste processor die gebaseerd is op de 'Wireless Internet on a Chip'-technologie van Intel. De processor brengt de belangrijkste componenten van de huidige mobiele telefoons en handheld-computers samen op één enkele microchip. Deze technologie maakt nieuwe datatoepassingen mogelijk, biedt een langere levensduur van de batterij en innovatieve ontwerpmogelijkheden voor instapmodellen.

Hogesnelheidsnetwerken zoals EDGE zullen de hoeveelheid data die verwerkt wordt op een handset, drastisch vergroten. Hierdoor kunnen carriers profiteren van de hogere datasnelheden, wat ze in staat stelt nieuwe draadloze applicaties en diensten aan te bieden. De traditionele mobiele telefoon wordt daarom vervangen door toestellen die krachtige computertaken en communicatietoepassingen samenbrengen. De nieuwe Intel-processor is specifiek voor dit soort veeleisende toestellen ontworpen.

De nieuwe processor is een belangrijk onderdeel van de Intel® Personal Internet Client Architecture (Intel® PCA). Dit is een blauwdruk voor het ontwikkelen van draadloze apparatuur die spraak en internettoegang combineert.

"Met de Intel PXA800EF-processor demonstreert Intel de mogelijkheden van zijn 'Wireless Internet on a Chip'-technologie, die gericht is op de ondersteuning van verschillende draadloze netwerken met behulp van een enkele processor", zegt Hans Geyer, Vice-President en General Manager PCA Components Group van Intel. "Dit stelt producenten van telefoons in staat om een brede reeks van toestellen te ontwikkelen op basis van één platformontwerp, met hoge prestaties en toegang tot GSM/GPRS- én EDGE-netwerken."

De Intel PXA800EF is ontwikkeld op basis van hetzelfde chipontwerp als dat van de Intel PXA800F-processor, het GSM/GPRS-product dat eerder dit jaar werd aangekondigd. Voor de ondersteuning van EDGE-netwerken voerde Intel enkele wijzigingen door in de software en werd de verwerkingssnelheid van de Intel® Micro Signal Architecture opgevoerd.

De extra prestaties en flexibiliteit van het chipontwerp stellen producenten van mobiele telefoons in staat om een reeks van producten met verschillende mogelijkheden te creëren op basis van een gemeenschappelijk ontwerp. Zo hebben ze de mogelijkheid om instapmodellen te ontwikkelen van 104 MHz- en 312 MHz-modellen voor geavanceerde applicaties op GSM/GPRS-netwerken. Voor toestellen die gebruikmaken van snellere EDGE-netwerken, kunnen producenten de Intel PXA800EF-processor toepassen. Deze heeft een geïntegreerde 312 MHz-processor die gebruikmaakt van de Intel XScale-technologie om tegemoet te komen aan de hogere snelheden en krachtige applicaties.

De nieuwe processor biedt niet alleen sterke prestaties bij een laag stroomverbruik, maar voorziet ook in 4 megabytes aan geïntegreerde Intel® On-Chip Flash-geheugen en 512 kilobytes SRAM voor veeleisende applicaties. De Intel PXA800EF-processor omvat tevens een 156 MHz-signaalprocessor die gebruik maakt van de Intel Micro Signal Architecture met 512 KB aan geïntegreerd Intel On-Chip Flash-geheugen en 64 KB aan SRAM. Dit resulteert in een compleet systeem voor geavanceerde EDGE-netwerken.

Prijs en beschikbaarheid
Samples van de Intel PXA800EF-processor zijn beschikbaar voor ontwikkelaars. Volumeproductie wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2004. Toestellen met de nieuwe processor zijn naar verwachting later in 2004 beschikbaar. De Intel PXA800EF heeft een adviesprijs van $ 29,15 per 100.000 stuks.


---

Intel
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.

Voor verdere informatie:
Intel Corporation
Kristof Sehmke
Tel.: +32 (0)3 450 0913
E-mail: Kristof.Sehmke@intel.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Noud Heijna
Tel.: +31 (0)30 656 5070
E-mail: noud@lvtpr.nl

Intel, Intel XScale are trademarks or registered trademarks of Intel Corporation or its subsidiaries in the United States and other countries.