Ministerie van Defensie


---


---

Personeel Twenthe moet wachten tot prinsjesdag

10-09-2003

De rechter in Den Haag heeft woensdag (10 september) bepaald dat het personeel van de vliegbasis Twenthe moet wachten op medezeggenschap tot het ministerie van Defensie zijn plannen voor reorganisatie officieel bekendmaakt. Door de medezeggenschapscommissie van de luchtmachtbasis nog niet te betrekken bij deze voornemens, heeft de staat juist gehandeld.

Het ministerie van Defensie maakt op prinsjesdag de details bekend over de bezuinigingsoperatie. Blijkt daaruit dat de vliegbasis dicht moet, dan komt de bevelhebber van de luchtstrijdkrachten met een reorganisatieplan. Eerst dan hoeft Defensie de
medezeggenschapscommissie te raadplegen. Het vonnis van de kortgedingrechter is ingegeven door het feit dat democratisch gecontroleerde organen hebben beslist dat Defensie moet inkrimpen. Om de democratische besluitvorming niet in de weg te staan, mag de commissie pas in een later stadium advies geven. Het personeel van de basis kan zich vervolgens met opmerkingen tot het parlement wenden, omdat dit de plannen van het kabinet controleert.