Gemeente Breda

Persberichten

10-09-2003

Breda krijgt Burgemeester Guljélaan

Burgemeester Guljélaan is de naam van een nieuwe straat in het Ruitersbos. De straat loopt vanaf de splitsing
Schrauwenhof/Montenslaan naar het westen en buigt af naar het zuiden. Het college van burgemeester en wethouders stelde de naam en schrijfwijze van de nieuwe straat vast.

Eduard Hendrik Antonius Guljé was van 1893 tot 1907 burgemeester van Breda. Van 1871 tot 1893 was hij gemeenteraadslid en wethouder. Onder zijn medebestuur ontwikkelde Breda zich van een vestingstad tot een moderne stad. Tijdens zijn 14 jaar durend burgemeesterschap werden de vestingwerken ontmanteld en straten, singels en grachten aangelegd, bijvoorbeeld de Nieuwe Ginnekenstraat en de Baronielaan. Verder vonden belangrijke ontwikkelingen plaats op het gebied van onderwijs, openbaar vervoer en gemeentereiniging. Op 1 juli 1907 trad hij op 70-jarige leeftijd om gezondheidsredenen af als burgemeester. Hij overleed op 16 maart 1908.

De nieuwe Burgemeester Guljélaan is een doodlopende straat in het zuidwesten van Ruitersbos. De nabij gelegen straten verwijzen naar Bredase burgemeesters. Schrauwenhof verwijst naar de naam van de Princenhaagse burgemeester Antonius Schrauwen (ambtsperiode 1882 tot 1904). De naam Montenslaan is afkomstig van Hendrik Montens, schout van Breda en raad van de graaf van Nassau, begin 16e eeuw. Aan de zuidkant van de wijk lopen de burgemeester de Manlaan en de burgemeester Kerstenslaan. Om bij de naamgeving van de nieuwe straat op dit thema aan te sluiten is gekozen voor de naam van de vroegere Bredase burgemeester Guljé.

Breda, 10 september 2003