Gemeente Breda

Persberichten

10-09-2003

Breda 'lead partner' voor water in zes Europese historische binnensteden

Samen met de steden s Hertogenbosch, Gent en Mechelen (België), Chester (Verenigd Koninkrijk) en Limerick (Ierland) is Breda door de Europese Commissie een subsidie van ruim 5 miljoen toegekend. De Europese Commissie stelt gelden beschikbaar om interregionale samenwerking op het gebied van ruimtelijke inrichting te bevorderen. In dit kader werd vandaag door de internationale stuurgroep Interreg IIIB bekend gemaakt, dat de aanvraag die de steden gezamenlijk gedaan hebben onder de noemer 'Water in Historic City Centres ' is gehonoreerd. Breda heeft bij het indienen van de aanvraag samen met de gemeente s-Hertogenbosch een sleutelrol vervuld en treedt ook in de toekomst op als 'lead partner' voor dit bijzondere samenwerkingsproject.

Samen met de 'regionale partners' krijgt Breda vanuit Europa de beschikking over 5.079.533. Deze subsidie stelt de steden in staat om op efficiënte wijze gebruik te maken van elkaars expertise, om onderzoeksgegevens uit te wisselen, om samen voorlichting- en marketingactiviteiten te ontwikkelen en de betekenis van lokale projecten uit te dragen op nationaal en internationaal niveau. Een substantieel bedrag komt ter beschikking van de feitelijke investeringen in de diverse waterprojecten.
Breda vervult in het geheel een bijzondere rol. Zo is de stad, mede namens de andere steden, contractpartij voor het in Lille gevestigde Interreg Comité en neemt wethouder Niederer op bestuurlijk niveau het voorzitterschap van dit internationale samenwerkingsverband op zich. Dit betekent opnieuw een kans om de stad internationaal te profileren. In fysieke zin krijgt Breda met de komst van de HSL-shuttle en de ontwikkelingen in het huidige stationsgebied een directe verbinding met het Europese stedennetwerk. Ook vanuit de kwaliteitsimpuls die de binnenstad via De Nieuwe Mark krijgt, laat Breda in Europa van zich horen.

Europese samenwerking
Het project Water in Historic City Centres is een initiatief van Breda en 's-Hertogenbosch. Vier Europese steden van ongeveer gelijke grootte en met een vergelijkbaar project sloten zich aan. De 6 steden, die alle al enige tijd met hun eigen plannen bezig zijn, gaan gedurende 5 jaar samenwerken. Centrale doelstelling is 'de historische waterlopen opnieuw te benutten als basiskwaliteit voor de ruimtelijke herontwikkeling en herinrichting van de historische stadscentra'. In elke stad wordt zo een bijdrage geleverd aan duurzame binnenstedelijke kwaliteit, verbetering van het verblijfsklimaat en krijgt de lokale economie een impuls.

Projecten per stad
Voor Breda staat de heropening van de haven, in het oorspronkelijke stroomgebied van De Mark, centraal en ligt de nadruk, naast herstel van cultuurhistorisch erfgoed, op economische structuurverbetering. De subsidiebedragen die rechtstreeks toekomen aan Breda worden ingezet bij het aanleggen van een verlaagde kade aan de heropende Haven. In s Hertogenbosch wordt de Stadsdommel na het project Binnendieze, een belangrijke ecologische verbinding in samenhang met het herstel van de vestingwerken. In het Belgische Gent vormt de heropening van de gedempte Nederschelde een belangrijke voorwaarde voor de upgrading van een deel van de binnenstad.
In Mechelen wordt, naast de herontwikkeling van het gehele openbare gebied, de oude rivier De Melaan heropend. In Chester (Engeland) wordt de historische relatie tussen de River Dee en de stad versterkt door het creëren van nieuwe openbare ruimtes en voorzieningen. In het Ierse Limerick wordt het Park Canal tussen het universiteitscentrum en het historische gedeelte gerestaureerd. Al deze projecten fungeren als demonstratieproject voor andere Europese steden.

Spin-off kennisontwikkeling
Niet alleen lead partner Breda en de partnersteden hebben profijt van de internationale samenwerking en de daaruit verkregen kennis. Ook andere steden krijgen gelegenheid om kennis op te doen, mee te delen in ervaring en de oplossingen in hun eigen situatie toe te passen.Tot de projectdoelstellingen behoort de ontwikkeling van een internationale guideline voor Europese steden. Deze komt gaandeweg tot stand. Gedurende het gehele traject zijn er verschillende internationale werkbijeenkomsten. De steden communiceren intensief over de vorderingen. Op korte termijn introduceren de steden een gezamenlijke website en later komt er een rondreizende tentoonstelling, inclusief een audio-visuele productie. Die is speciaal bedoeld om de inwoners van de zes steden te informeren. Zowel Breda als de andere deelnemende steden kunnen zich via deze kennisuitwisseling aan derden presenteren.

Bijdrage VROM
Voor de realisatie van De Nieuwe mark is deze Europese subsidie een opsteker. Niet alleen wordt de stad bevestigd in haar besluit om te investeren in het terugbrengen van de historische waterloop in het stadscentrum, ook de daadwerkelijke realisatie komt weer een stap dichterbij.
Naast deze subsidie ontvangen de deelnemende Nederlandse steden, Breda en 's Hertogenbosch, een extra financiële bijdrage van het ministerie van VROM. Voor Breda betekent dit in totaal 989.000,- aan subsidie. Hiervan kan 780.000 ingezet worden ten behoeve van de investering. De overige middelen ( 209.000,-) zijn voor het proces van Europese uitwisseling en samenwerking.

Procedure
De Europese subsidieaanvraag is vóór 7 april 2003 bij het projectsecretariaat van Interreg IIIB in Lille ingediend. Deze aanvraag is vergezeld gegaan van een letter of intent, die door alle partners ondertekend is. Door deze ondertekening stelt een partner zich garant voor de eigen financiële bijdrage aan het project. Nu de subsidie binnen is, wordt een definitieve grant offer letter opgesteld en ondertekend door Breda, mede namens alle partners. Om de samenwerking tussen de 6 steden te stroomlijnen, maken de partners onderling goede afspraken die vastgelegd worden in een joint convention. In deze samenwerkings-overeenkomst worden rechten en verplichtingen vastgelegd tussen de 'regional partners' en 'lead partner' Breda. Op 24 september aanstaande is er een ambtelijk overleg tussen de 6 steden, waarna in december een bestuurlijke startbijeenkomst plaatsvindt onder voorzitterschap van de Bredase wethouder Stedelijke Ontwikkeling, J.M.L. Niederer.

Breda, 10 september 2003