MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

10-09-2003
Voorlichtingsdagen Bedrijvenregeling Bodemsanering

Eigenaren of erfpachters van vervuilde bedrijfsgrond, kunnen vanaf 1 januari 2005 een beroep doen op een subsidie van het rijk als tegemoetkoming in de kosten. Dan treedt een nieuwe wettelijke regeling in werking. Sanering van vervuilde bedrijfsterreinen kan vanaf dan ook verplicht worden opgelegd. De subsidie is ook geldig indien saneren nodig is vanwege bouwplannen.

Overheid en bedrijfsleven, waaronder MKB-Nederland hebben juni 2001 afspraken gemaakt over sanering van verontreinigde bedrijfsterreinen. Vanaf 2005 treedt nieuwe wet- en regelgeving in werking, die eigenaren van vervuilde bedrijfsterreinen verplicht tot sanering. Om hen tegemoet te komen is een subsidieregeling afgesproken, die gelijktijdig in gaat. Het bedrag kan oplopen tot zeventig procent van de kosten. Tot die tijd geldt een interim-regeling van de provincies en gemeenten. Die stellen daar een verordening voor op.

Nieuw in de regeling is verder dat duidelijker is wie verantwoordelijk is voor het opschonen van de vervuilde grond: eigenaren of erfpachters. Dit was niet altijd helder, waardoor saneringen bleven liggen. De verplichting tot sanering geldt alleen als het bevoegd gezag (gemeente of provincie) de vervuiling urgent verklaard, omdat er risicos bestaan voor de volksgezondheid en/of het milieu. Deze bestaat nu alleen indien er gebouwd gaat worden op het terrein.

De Stichtingen Bodemsanering van in gebruik zijnde Bedrijventerreinen (BSB) en het ministerie van VROM organiseren voorlichtingsdata voor ondernemers over de nieuwe regeling. Bijwonen is gratis. Voor makelaars, accountants, notarissen enz. zijn aparte bijeenkomsten gepland. Ook zijn er regionale telefonische helpdeks ingericht. Meer informatie hierover is te vinden op de site van het ministerie van VROM: www.vrom.nl/bodem of bij de stichtingen BSB (www.stichtingbsb.nl).

De lijst met voorlichtingsbijeenkomsten (tussen 6 oktober en 8 december) en helpdesknummers is op te vragen bij het secretariaat van MKB-Nederland: mw J. Blonk, e-mail: blonk@mkb.nl, fax: 015-2191240.

Informatie: Ing. H.H. de Groot