Humanistisch Verbond

Bijzonder in het openbaar

Met de leuzen Kies later Leer eerst en Voel jij je ook zo bijzonder in het openbaar? startte het Humanistisch Verbond een campagne, waarin schoolkeus, segregatie in het onderwijs en de humanistische visie op onderwijs centraal staan.
Aanleiding voor deze campagne is de conferentie Zwarte en witte scholen die op 24 april is gehouden te Amersfoort over segregatie in het onderwijs.
De campagne bestaat uit een freecard die wordt verspreid door het hele land, een themaboekje Bijzonder in het openbaar, advertenties in diverse kranten en tijdschriften, een radiospotje en een affiche. Met deze campagne willen we naast het breed onder de aandacht brengen van het Humanistisch Verbond (het HV), mensen wijzen op het belang van keuzes.
In dit verband een specifieke keuze: de schoolkeus voor je kind.

Het HV wil ouders oproepen zeer bewust te kiezen voor de school van hun kind en vooroordelen opzij te zetten. Onze maatschappij is gemengd. De schoolkeus die ouders nu maken voor hun kinderen, is van belang voor de maatschappij later. Immers, als we willen dat onze kinderen nadenken over de 'vragen des levens' en zelf keuzes kúnnen maken over de manier waarop ze zingeving in hun leven vorm kunnen geven, moeten ze goed geïnformeerd zijn.

In het openbaar onderwijs wordt lang niet altijd aandacht besteed aan alle levensbeschouwingen en op bijzondere scholen overheerst meestal één religie of levensbeschouwing. Het Humanistisch Verbond staat dan ook voor algemeen toegankelijke scholen, waar iedereen welkom is en waar zowel leerlingen als leraren van diverse levensbeschouwelijke achtergronden samenkomen. Het (verplichte) vak levensbeschouwelijke vorming leert kinderen over diverse religies (en levensbeschouwingen) en visies. Kinderen leren zo van en over elkaars waarden en normen. Immers, dé basis om zelf en samen zinvol keuzes te maken.

De keus voor een algemeen toegankelijk en actief pluriforme school is belangrijk juist in deze tijd en ook voor de toekomst van onze samenleving. Zwarte en witte scholen zijn onwenselijk, ze creëren eilanden in onze samenleving en dat moet waar mogelijk ongedaan worden gemaakt, maar vooral verder worden voorkomen.

Kies bewust en bestel nu gratis het boekje
Bijzonder in het openbaar!

---