Provincie Drenthe

Toekomst nog onzeker
College van GS presenteert begroting 2004

Assen, 10 september 2003
Persberichtnummer 03-114



Het financiële perspectief van de provincie Drenthe biedt voor 2004 mogelijkheden voor nieuw beleid. Op de totale begroting van ruim 150 miljoen euro is een bedrag van zon 2.2 miljoen euro beschikbaar voor nieuw beleid en intensiveringen van bestaand beleid. Daarnaast heeft het college van gedeputeerde staten 225.000 euro uitgetrokken voor twee voorstellen die ten laste komen van het Fonds flexibel beleid. De begroting is voor komend jaar sluitend. Dat blijkt uit de Nota van aanbieding bij de begroting 2004 die zojuist samen met de begroting 2004 door gedeputeerde Johan Dijks van Financiën is gepresenteerd. De toekomst is onzekerder dan voorgaande jaren, met name omdat pas na prinsjesdag duidelijk zal worden wat de consequenties zullen zijn van de bezuinigingen van het kabinet. Aanvullend op de begrotingstukken sturen GS binnenkort een nadere uitwerking van het collegeprogramma naar de staten.

De Nota van aanbieding bij de begroting 2004 laat de mee of tegenvallers zien ten opzichte van de begroting 2003 en geeft een beeld van de meerjarige financiële ruimte. De actuele financiële situatie van de provincie Drenthe is positief. Deze is met name te danken aan de grotere uitkering uit het provinciefonds. Verder valt de opbrengst van de opcenten motorrijtuigenbelasting hoger uit dan geraamd. Het aantal autos in Drenthe is nog steeds groeiende. Wel vlakt de groei af, maar is er evenals vorig jaar een verschuiving naar zwaardere gewichtsklassen zichtbaar.
De Nota van aanbieding en de begroting 2004 (de begrotingsstukken) staan centraal bij de algemene beschouwingen die op 4 en 5 november a.s. zullen plaatsvinden. De productenraming, een nadere detaillering van de begroting voor GS, wordt ter kennisneming aan de staten gestuurd.

Nota van aanbieding: Nieuw beleid en intensiveringen bestaand beleid.

Knelpunten infrastructuur en Ecologische hoofdstructuur (EHS) Gedeputeerde staten willen meehelpen de knelpunten in de infrastructuur en de Ecologische hoofdstructuur op te lossen. Regelmatig blijkt dat de uitvoering van infrastructurele werken knelpunten oplevert voor de realisatie van de ecologische hoofdstructuur. Veelal zijn er geen financiële middelen om die knelpunten aan te pakken. Gedacht moet worden aan bijvoorbeeld de aanleg van faunapassages. Om op korte termijn iets te doen aan het oplossen van die knelpunten wil het college van GS eenmalig een bedrag van 500.000 euro beschikbaar stellen. Voor de langere termijn zal voor het oplossen van dergelijke knelpunten rekening moeten worden gehouden bij de investering van een infrastructureel werk.

Versterking regiefunctie waterhuishouding
De provincie voert de regie in het waterhuishoudkundige beleid. Daarvoor is veel samenwerking noodzakelijk met de noordelijke provincies, de waterschappen en in toenemende mate ook met gemeenten. Om het bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak voor het waterbeleid te vergroten worden regelmatig kleine projecten gezamenlijk uitgevoerd. Van de provincie Drenthe wordt dan een substantiële bijdrage verwacht. Het krediet van 19.000 euro is daarvoor niet toereikend. GS stellen provinciale staten daarom voor om voor de jaren 2004 en 2005 het krediet met 60.000 euro te verhogen.

Informatiedesk standaarden water
De provincies hebben met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de Unie van Waterschappen, het Milieu- en Natuurplanbureau van het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu en het Ministerie van Landbouw Natuur en Visserijde "Informatiedesk standaarden Water" opgericht. Het doel hiervan is om standaarden te ontwikkelen en te beheren, die nodig zijn bij de informatievoorziening en informatie-uitwisseling op het gebied van het waterbeheer en waterbeleid. Voor de bijdrage van de provincie Drenthe aan het instandhouden van de desk, willen GS met ingang van 2004 structureel een bedrag van 6.050 euro beschikbaar stellen.

Regiovisie Groningen-Assen
Voor investeringen in het kader van de actualisering van de Regiovisie Groningen Assen wordt met ingang van 2006 rekening gehouden met een kapitaallast van 3,3 miljoen euro per jaar. Het gaat om kapitaallasten van investeringen, die vooral de infrastructuur betreffen, in de regio tot en met 2010. De investeringen zullen pas worden gepleegd als de betrokken raden en staten de desbetreffende besluiten van de stuurgroep hebben bekrachtigd.

Bodem- en grondwaterbescherming
Het provinciaal beleid is gericht op het voorkomen en terugdringen van handelingen, activiteiten en gedrag die leiden tot het verontreinigen van de bodem en grondwater. In het kader van de herziening van de Provinciale Milieuverordening is gekozen voor een accentverschuiving in de uitvoering van dit beleid. In plaats van regelgeving zullen de instrumenten subsidieverlening en voorlichting prioriteit krijgen. Voor de uitvoering ervan trekken GS 200.000 euro uit.

Moderniseren natuurinformatie
Voor nieuwe economische, bouwkundige en/of infrastructurele activiteiten is het nodig, om in het kader van de Vogelrichtlijn, de Habitatrichtlijn, de Flora- en Faunawet, over adequate kennis en informatie te beschikken van belangrijke natuurwaarden. Om enerzijds te voorkomen dat per activiteit kostbare en tijdrovende procedures moeten worden gevoerd en anderzijds van provinciezijde up-to-date deskundige adviezen te kunnen geven is het natuuractieproject "Natuur in beeld" gemaakt. Dit project beoogt de actuele kennis en informatie (te verwerken in geografisch informatiesysteem GIS- en in bijzondere gevallen in atlassen) in beeld te brengen. Voor de uitvoering van dit project wil het college van GS structureel 125.000 euro vrijmaken.

Storting in Reserve Plattelandsstructuur
De reserve Plattelandsstructuur is bedoeld voor de co-financiering van Leader+ projecten en projecten met betrekking tot de Subsidieregeling gebiedsgericht beleid(SGB). Bij de instelling hiervan is afgesproken dat de reserve een looptijd krijgt van 2003 tot en met 2006 en dat in deze periode maximaal 2,3 miljoen euro in het reservefonds zal worden gestort. De eerste storting van 1 miljoen euro heeft in 2002 plaatsgevonden. Om de continuïteit van de uitvoering van Leader+ en de SGB-projecten te waarborgen willen GS in 2004 750.000 euro in de reserve storten en in de jaren 2005 en 2006 respectievelijk 400.000 euro en 150.000 euro.

Noordelijk Productiefonds
De noordelijke partners (de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en de gemeentes Groningen en Leeuwarden) willen inzetten op de vorming van een noordelijk productiefonds. Dit om de bestaande culturele infrastructuur in het Noorden een dynamische impuls te geven. Het Noorden stort hier jaarlijks één miljoen euro in, als het Rijk bereid is daar hetzelfde bedrag aan toe te voegen. Het Fonds heeft ten doel het productieklimaat in het Noorden te versterken door kunstenaars en instellingen de mogelijkheid te bieden zich in het Noorden te ontwikkelen, door beeldend en podium kunstenaars in productiehuizen of artists-in-residence in het Noorden te laten werken. Daarnaast ondersteunt het fonds instellingen en activiteiten die van grote regionale betekenis zijn en de potentie hebben om te groeien naar landelijk kwaliteitsniveau.
Het Drentse aandeel in de bijdrage van één miljoen euro bedraagt 200.000 euro structureel met ingang van 2005.

Culturele gemeente van Drenthe
Voor de voortzetting van het project "Culturele gemeente van Drenthe" stelt het college een structureel krediet voor van 90.000 euro. Het project beoogt dat zoveel mogelijk burgers gebruikmaken van of deelnemen aan diverse vormen van kunst en cultuur

Nota van aanbieding: Flexibel beleid

Het Fonds flexibel beleid is ingesteld om slagvaardiger te kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen die zich voordoen. In het kader van de besteding uit dit Fonds flexibel beleid hebben GS de volgende bestedingsvoorstellen gedaan:

Project Stroomdal
GS willen 150.000 euro bijdragen aan het project Stroomdal van de gemeente Emmen. In de nieuwe wijk Stroomdal (Schoonebeek, gemeente Emmen) zullen Waterschap Velt en Vecht, de gemeente Emmen en de Waterleidingmaatschappij Drenthe het aspect duurzaamheid realiseren door, voor 175 woningen, een zeer innovatief systeem van decentrale afvalwaterbehandeling aan te leggen. Door regenwater, urine, faeces, bad- en waswater aan de bron te scheiden, vervolgens in te zamelen en te zuiveren wordt een waterkwaliteit bereikt die beter is dan die van het ontvangende oppervlaktewater. Lozen in kwetsbaar gebied en hergebruik wordt daarmee mogelijk. Ook zal het systeem groente en fruitafval vergisten. Bovendien wordt de bestaande zuiveringscapaciteit en het rioolstelsel ontlast. De omwonenden en (toekomstige) bewoners hebben het programma van eisen mee opgesteld. Deze nieuwe technologie kan op circa dertig procent van de bestaande Nederlandse afvalwatersystemen worden toegepast. De betrokken partijen willen de aanpak in Stroomdal verder ontwikkelen tot een vermarktbare technologie. Het totale budget voor dit project bedraagt 2.760.000 euro.

75.000 euro voor jubileum Drents Museum
Vorige week is al bekend gemaakt dat het college van gedeputeerde staten 75.000 euro beschikbaar stelt voor de viering van het 150-jarig bestaan van het Drents Museum in 2004. Het Drents Museum gebruikt het geld voor een speciaal tentoonstellingsprogramma en de een groot aantal evenementen. De activiteiten worden in nauwe samenwerking met andere culturele instellingen in Drenthe georganiseerd. De totale kosten van het jubileumjaar zijn bijna 600.000 euro. Meerdere fondsen en sponsoren nemen evenals het museum zelf een deel van de kosten voor hun rekening.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl