Humanistisch Verbond

Wie zijn de Jonge Humanisten

De `Jonge Humanisten' (JH) is een landelijke werkgroep van het HV voor jongeren tot 35 jaar. De centrale doelstelling van de werkgroep is een ontmoetingsplek te zijn voor jonge leden van het HV en andere jongeren die zich aangesproken voelen door het humanisme.

De JH wil jongeren de gelegenheid geven zich te verdiepen in diverse onderwerpen die met levensbeschouwing, maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling te maken hebben. Onderwerpen waarover gesproken wordt zijn bijvoorbeeld individualisme, multiculturalisme, de westerse postmoderne samenleving en waarden en normen

Je treft er verschillende individuen die met elkaar gemeen hebben dat ze een open houding tegenover het leven en tegenover anderen hebben. Bij de JH kom je weinig `weters' tegen; want wat weten we nu eigenlijk, maar wel veel `zoekers'; mensen die open staan voor ideeën van anderen, en die via uitwisseling van ervaringen en visies proberen hun mening over verschillende onderwerpen te bepalen.

De JH tracht zo'n acht tot tien activiteiten per jaar te organiseren, waaronder themadagen.

Op zo'n dag staat er een maatschappelijk, persoonlijk of filosofisch onderwerp centraal. Zoals materialisme, existentialisme, individualisme, postmodernisme, new age, praten over dood, autobiografieën, invloed van de media, negatieve beeldvorming en positief denken. Via allerlei vormen wordt het thema benaderd: discussie, ervaringen uitwisselen, spel, creatieve werkvormen, lezingen en workshops.

Ook organiseert de JH een of twee keer per jaar een themaweekend. Naast aandacht voor het onderwerp is er ruimte voor ontspanning en ontmoeting. De weekends zijn erg populair omdat mensen er het gevoel krijgen dat ze helemaal zichzelf kunnen zijn en er een open en gezellige sfeer hangt. De weekends trekken ieder jaar zowel oude bekenden als nieuwe mensen die kennis willen maken met de JH.

Verder heeft de JH onder meer een aantal gespreksgroepen. Dit zijn groepjes jongeren die ongeveer eens per maand bij elkaar komen om bij iemand thuis een onderwerp uit te diepen. De leden van de gespreksgroep kiezen om de beurt een onderwerp uit en bereiden dit voor. Meestal wordt vooraf gezamenlijk gegeten. Sommige groepen gaan ook naar het theater of filmhuis of geven op andere wijze invulling aan `hun' avond.

De Spino is het tijdschrift van de werkgroep dat een aantal maal per jaar uitkomt. Telkens staat een bepaald thema centraal. Het blad wordt gemaakt door vrijwilligers en alle JH-ers of anderen kunnen hier een bijdrage aan leveren door iets te schrijven, tekenen of dichten.

Levenskunstdag

Joep Dohmen (universitair docent filosofie en humanisme) schreef er een dik boek over en ook binnen de Jonge Humanisten duikt de term regelmatig op. Levenskunst is een hot item. Het heeft onder andere te maken met bewust genieten van je leven, het niet zomaar tussen je vingers te laten doorglippen. Voor iedereen is dat `echt genieten' weer anders. We zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van ons leven. Het leven verloopt niet volgens een vast programma, je kunt er op je eigen manier richting en inhoud aan geven. Hoe geef jíj je leven vorm en zin?

Tijdens deze dag willen we ons met deze en andere vragen bezighouden en ervaringen uitwisselen. 's Ochtends wordt het onderwerp vooral persoonlijk benaderd (wat versta jíj onder levenskunst?), 's Middags zal het theoretisch nog meer worden uitgediept door een lezing van Joep Dohmen en aansluitend een plenair gesprek onder leiding van Josje Gorgels.

Zaterdag 20 september van 10.30 tot 17 uur in Utrecht. Na opgave ontvang je een folder met het adres van de locatie en een routebeschrijving. De kosten bedragen EUR 3 voor leden en EUR 5 voor niet-leden van de werkgroep Jonge Humanisten, te voldoen op de dag zelf (gepast geld). Dit is inclusief lunch, koffie en thee. Geef je op voor deze dag bij Patricia, e-mail:
jongehumanisten@humanistischverbond.nl, tel: (020) 521 90 45 (dinsdag).

Dringend gezocht!

Webmaster

Per 1 juli heeft Gea Meijers haar taken als JH-webmaster afgelegd. Wij danken haar voor haar inzet voor de website naast alle andere inspanningen. Wij zijn op zoek naar iemand die dit aankomende tijd zou willen verzorgen. Je bent er niet al te veel tijd mee kwijt. Gemiddeld een keer in de maand moet er iets veranderd aan de site. Voor vragen over hoe dit moet verwijzen wij je door naar Gea. Hopelijk weet je zelf het een en ander van computers. Wij horen graag van je!

Spino-vormgever

Nog steeds zijn we dringend op zoek naar een vervanger van onze vorige vormgever Jorden. De functie houdt in dat je met het programma Pagemaker de Spino in elkaar zet. Je krijgt de teksten en plaatjes aangeleverd van de redactie. Je kunt als je dat wilt ook aanwezig zijn bij vergaderingen en kopij bespreken, maar dat hoeft niet. Uiteraard kun je ook je artistieke talenten kwijt, in overleg met de redactie. Je hoeft geen ervaring te hebben met het programma Pagemaker of het opmaken van tijdschriften, en je zult ruimschoots ingewerkt worden. Interesse? Informeer bij Matthijs via e-mail: spino@wish.nl of tel: (071) 517 07 58.

Ook zin in een vrijwilligersklus?

Je bent jong, je wilt iets en je kunt iets? Grijp je kans en meld je aan voor een vrijwilligersklus. Alleen of met een groepje, voor één keer of voor langere tijd. Met FreeFlex, een uitzendbureau voor flexibele vrijwilligers, is alles mogelijk! Een website bouwen, een sportfeest organiseren, een uitstapje begeleiden, een buurthuis opknappen... Er zijn zoveel leuke vrijwilligersklussen. Er zijn ook steeds meer jongeren die af en toe zo'n klus doen. Bijvoorbeeld om ervaring op te doen, om studiepunten te halen of als stage. Anderen doen vrijwilligerswerk om nieuwe mensen te leren kennen. Of om met een paar vrienden of vriendinnen samen iets nuttigs te doen. Voor alle jongeren geldt: ze vinden het leuk om vrijwillig iets te doen!

Wil jij iets leuks en nuttigs doen met je vrije tijd? Meld je aan voor een vrijwilligersklus bij FreeFlex. Op
www.jeugdraad.nl (onder thema drie) vind je elke twee weken een speciaal voor jou geselecteerde vrijwilligersklus. Ook kun je dan verder surfen naar de online database van FreeFlex voor een klus in jouw directe omgeving of voor de adressen van één van de FreeFlex-balies in Nederland.

Jong HV Kalender:

* 24 t/m 26 oktober Jong HV najaarsweekend. Er komt weer een weekend aan! Van vrijdagavond 24 oktober 17:00 uur tot zondagmiddag 26 oktober 16:00 uur. Het thema is nog niet bekend. Kosten: EUR 55,- voor leden en EUR 65,- voor niet-leden inclusief overnachting en eten. Het eten is vegetarisch en eventueel veganistisch. Locatie is de Hof van Vijfeijken te Boxtel. Na opgave (jongehumanisten@lb.humanistischverbond.nl of tel: (020) 521 90 45 dinsdag) ontvang je een routebeschrijving.

Als je mee wilt helpen met de invulling van het weekend ben je van harte welkom. Stuur dan even een mailtje naar Patricia!


* 9 november Humanismemiddag. Een lezing door Heleen Blazer over Humanisme gevolgd door het in groepjes spreken over wat humanisme voor jezelf betekent. Kosten: EUR 3,- voor leden en EUR 5,- voor niet-leden. Locatie: Kargadoor, Oudegracht 36 in Utrecht van 13 tot 17 uur. Opgave: mail of bel naar de JH. We zoeken hier nog organisatoren voor!!

* 23 November Workshop Journalistiek/verhalen schrijven. Door de eindredacteur van de Humus, Iris Elling. Locatie nog nader te bepalen. Je kunt het beste weer even een mail naar Patricia sturen.

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle activiteiten? De Spino ontvangen?

Een activiteit organiseren? Neem contact op met de JH. Humanistisch Verbond

Werkgroep Jonge Humanisten, Postbus 75490, 1070 AL Amsterdam, tel: (020) 521 90 65 of (020) 521 90 45, e-mail:
jongehumanisten@humanistischverbond.nl, website: www.jongehumanisten.nl

---