ECOFYS

Nederlander ontvangt Europese wetenschappelijke onderscheiding

Professor Jan van der Leun ontvangt Europese onderscheiding

Op haar tweejaarlijkse congres in Wenen heeft de European Society of Photobiology (ESP) gisteravond een onderscheiding aan prof. Jan van der Leun verleend. Het ESP-bestuur prijst Van der Leun voor zijn langdurige, toegewijde en uitzonderlijke wetenschappelijke bijdrage in het veld van de foto-biologie, de wetenschap die de invloed van (zon)licht op levende wezens onderzoekt.

Van der Leun begon zijn werk in 1956. Decennia lang onderzoekswerk naar het effect van zonlicht op de menselijk huid leidde onder meer tot therapieën voor extreme lichtgevoeligheid en inzicht in mechanismen waardoor huidkanker ontstaat.

In 1971 raakte Van der Leun in de Verenigde Staten betrokken bij de ozonlaagproblematiek. De aandacht ging uit naar de mogelijke schade die de toen geplande supersonische verkeersvliegtuigen zouden aanrichten. Later bleek grote schade aan de ozonlaag te ontstaan door onder meer drijfgassen uit spuitbussen en lekkende koelvloeistoffen.

Van der Leun is sinds de oprichting in 1987 voorzitter van het Verenigde Naties panel dat de gevolgen van de dunner wordende ozonlaag op de gezondheid in kaart brengt. De verzamelde wetenschappelijke kennis speelt een grote rol bij het Montreal Protocol, dat tot doel heeft de wereldwijde uitstoot van stoffen die de ozonlaag aantasten terug te brengen.

Ook na zijn emeritaat in 1993 bleef Van der Leun een belangrijke rol spelen in onderzoek en beleidsvorming op dit gebied. Momenteel is hij werkzaam bij Ecofys, een adviesbureau op het gebied van energie en milieu, en als gastmedewerker bij de Universiteit Leiden.

Ecofys bv
Ecofys (www.ecofys.nl) is een vooraanstaand bedrijf op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Meer dan 150 medewerkers in zes landen leveren geïntegreerde duurzame energieoplossingen. Ecofys maakt deel uit van de Econcern groep (www.e-concern.com), met de missie 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'.