HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM

HvA draagt bij aan Europese Jaar Gehandicapten

Persbericht
10 september 2003

Hogeschool van Amsterdam draagt bij aan
Europese Jaar van mensen met een handicap

Met steun van de Europese Commissie zet internationaal coördinator Hanneke van Bruggen van de Hogeschool van Amsterdam twee grote ergotherapeutische projecten op in Georgië, Armenië, Hongarije, Bulgarije en Roemenië. De Europese Commissie kende deze projecten subsidies toe van in totaal 700.000 euro in het kader van het Europese Jaar van mensen met een handicap.
In Oost- en Centraal-Europa tellen gehandicapte mensen nauwelijks mee in het maatschappelijk leven, ook al hebben de regeringen van deze landen VN-resoluties ondertekend voor gelijke rechten van geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Deze mensen hebben geen toegang tot onderwijsvoorzieningen en de arbeidsmarkt. De maatschappij is praktisch niet ingericht op gehandicapte mensen en daar willen de regeringen van Georgië, Armenië, Hongarije, Bulgarije en Roemenië verandering in brengen. Voor het Europese netwerk voor ergotherapie, waarvan de Hogeschool van Amsterdam de coördinator is, was dit aanleiding om in deze landen twee projecten op te zetten en daar subisidie voor te vragen in het kader van het Europese Jaar van mensen met een handicap.
Doel van de projecten is enerzijds om ergotherapeutische voorzieningen te treffen waardoor gehandicapte mensen regulier onderwijs kunnen volgen, kunnen deelnemen aan het arbeidsproces en geïntegreerd worden in de samenleving. Anderzijds is het doel om aan verschillende universiteiten het ergotherapeutisch onderwijs op te zetten en het beroep ergotherapie te introduceren. Ook worden rolstoelfabrieken opgezet in Armenië en Georgië in samenwerking met de nationale gehandicaptenorganisaties van de betreffende landen. Hanneke van Bruggen (57) is de drijvende kracht achter de projecten. In 1994 richtte zij het Europese netwerk voor ergotherapie op, dat officieel European Network of Occupational Therapy in Higher Education (ENOTHE) heet.
Van Bruggen is ergotherapeut en was zeven jaar directeur van de opleiding Ergotherapie aan de HvA. Haar werkterrein en ambities kwamen steeds meer op het internationale hulpverleningsvlak te liggen en nu is ze internationaal coördinator van de opleidingen gezondheidszorg van de HvA. Met verve draagt zij de filosofie van 'leren leren' van de Hva uit bij de opzet van de nieuwe opleidingen in Oost-Europa.

Meer informatie over ENOTHE vindt u op www.enothe.hva.nl