Gemeente De Ronde Venen

Brandweer Vinkeveen beste van Nederland
09-09-2003

Zaterdag 6 september heeft de wedstrijdploeg van de vrijwillige brandweer Vinkeveen en Waverveen de eerste plaats behaald bij de landelijke wedstrijd technische hulpverlening in het Brabantse Uden. Na als eerste te zijn geëindigd in de provinciale wedstrijd in Soesterberg en als tweede bij de gewestelijke wedstrijden in Elburg, lukte het team van de brandweer Winkeveen en Waverveen in Uden om de negen andere topploegen uit de gewestelijke wedstrijden in het hele land de baas te blijven.

De ploegen werden in Uden geconfronteerd met een in scène gezet ongeval waarbij een auto op een stilstaande wagen was gebotst waarna een heftruck op één van de gecrashte wagens inreed. Het gevolg was: één slachtoffer onder een auto, één met zijn arm tussen de twee autos, één slachtoffer in een auto die door de lepels van de heftruck zwaar gewond was geraakt en tenslotte de heftruckchauffeur die door een, door hemzelf vervoerde buis was doorboord. Het bleek voor alle ploegen een bijna onoplosbare puzzel hoe dit karwei het best geklaard kon worden. In eerste instantie ook voor het Vinkeveense gezelschap, maar al snel ontstond het inzicht op welke manier de slachtoffers het best bevrijd konden worden.

Daarna bracht de ploeg onder leiding van bevelvoerder Mark van Wijk de afwikkeling van het ongeval op een technisch vaardige en rustige wijze en binnen de door de jury gesteld tijd tot een goed einde. Dat het goed was gegaan leed geen twijfel. De ploegleden hadden er zelf een goed gevoel over. Het in grote getale aanwezige publiek gaf meteen al te kennen dat nog maar weinig ploegen hetzelfde niveau hadden gehaald. Vinkeveen speelde als één na laatste ploeg dus dát was een positief signaal. Ook de juryvoorzitter had zich tegenover bevelvoerder Van Wijk al lovend uitgelaten.

Tenslotte was er in een feestzaal in Volkel de apotheose toen burgemeester Vos van Uden Vinkeveen als Nederlands Kampioen aankondigde. Uit de juryrapporten bleek dat Vinkeveen als enige het karwei op tijd geklaard had en het ongeval in de juiste volgorde op een technisch correcte wijze afwikkelde. Bovendien waren alle ploegleden afzonderlijk in hun eigen discipline ook als eerste geëindigd. De overmacht van Vinkeveen werd misschien het best geïllustreerd door het totaal resultaat waarin Vinkeveen zon 1250 punten scoorde en de nummer twee het met een kleine 150 punten minder moest doen.
Een fantastische afsluiting van een wedstrijdseizoen waarin onder leiding van oefenleider Klaas de Haan vele uren fanatiek is getraind met dit geweldige resultaat als sluitstuk.