Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 10 september 2003

Fientje Moerman gooit Kyoto overboord


De Vlaamse Groenen stellen vast dat minister Moerman ingaat tegen het federaal regeerakkoord door aan te kondigen dat ze geen enkele beperking meer aanvaardt op het afkopen van Kyoto-verplichtingen in het buitenland. In het regeerakkoord is nochtans voorzien dat binnenlandse maatregelen nodig zijn. Overigens zegt niemand dat alle inspanningen in eigen land moeten gebeuren. Binnen de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (waarin ook werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn) is er al jaren een consensus dat minimum 50% van de inspanningen in België zelf moeten plaats vinden. Wat wil zeggen dat de andere 50% wél kan via flexibele mechanismen of het verhandelen van emissierechten bv. in Europees verband. Overigens, Olivier Deleuze werkte hierrond de vorige termijn een heel plan uit.

De energie-intensieve bedrijven in Vlaanderen (bv. de Antwerpse chemiebedrijven) krijgen overigens nu al een billijke behandeling: ze kunnen vrijwillig een overeenkomst ondertekenen (benchmarkconvenant) waarbij ze beloven dat ze de beste technieken inzake energiebesparing in hun bedrijf zullen toepassen. Dan worden ze als beloning vrijgesteld van energiebelastingen. In tegenstelling tot Nederland of andere landen, hebben bij ons nog maar een handjevol bedrijven deze overeenkomst getekend. Zo lang blauwe ministers als Jaak Gabriels vorig jaar of Fientje Moerman nu, het bedrijfsleven blijven voorspiegelen dat ze helemaal niets hoeven te doen, ziet het er naar uit dat zelfs deze minimale overeenkomsten niet zullen gehaald worden. Blijven stellen dat er 200.000 arbeidsplaatsen bedreigd zijn is pure paniekzaaierij.

Om vier reden zou het een ramp zijn als er onvoldoende inspanningen gebeuren inzake energiebesparing in eigen land:


1. Investeren in energiebesparing is bijzonder goed voor de tewerkstelling. Duizenden jobs kunnen gecreëerd worden door eindelijk werk te maken van rationeel energiegebruik en isolatie in België, waar we nu aan de staart bengelen in Europa,
2. door minder energie te verspillen in eigen land, zorgen we ook voor minder uitstoot van andere vuile stoffen en zorgen we voor een properder lucht bij ons
3. hete lucht kopen in Rusland of Oekraïne draagt in wezen niets bij tot echte uitstootverminderingen of tot een echte oplossing van het klimaatprobleem
4. de inspanningen afwentelen op de derde wereld is fundamenteel onrechtvaardig: zeker de armste landen hebben recht op hun stuk ontwikkeling.

De Groenen blijven er ook bij dat een uitstap uit kernenergie en de realisatie van de Kyoto-doelstelling tegelijk haalbaar zijn. Volgens ons was dit ook de keuze vervat in het regeerakkoord.

Jacinta De Roeck zal federaal minister van leefmilieu Freya Van den Bossche dan ook vragen of ze het eens is met haar collega Moerman.

Johan Malcorps, Vlaams volksvertegenwoordiger 0495 27 59 65 Jacinta De Roeck, senator

---
Agalev Persdienst
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/