Gemeente Den Haag

september 2003
Doorbraak voor verbetering Transvaal brengt herstructurering op koers

Transvaal is van alle markten thuis! De kansen die daaruit voortkomen, vormen de rode draad van het wijkplan dat B&W van Den Haag vandaag voor inspraak aan de bewoners en ondernemers voorleggen. De ligging is ideaal, alle voorzieningen zijn er aanwezig en over enkele jaren is ook gevarieerd, stedelijk wonen verzekerd. Het wijkplan - een gezamenlijk product van de gemeente en de corporaties Haag Wonen en Staedion - omvat een omvangrijk pakket aan maatregelen ter verbetering van wonen, werken en verblijven in Transvaal. Met de maatregelen is de komende 10 jaar circa 500 miljoen euro gemoeid; een voor Nederland ongekend grote aanpak.

De corporaties Haag Wonen en Staedion hebben samen met de gemeente Den Haag in 1998 de handen ineengeslagen om van de achterstandswijk Transvaal een attractieve Haagse woon- en werkwijk te maken. Figureert Transvaal nu nog regelmatig hoog in de lijstjes van Nederlandse probleemwijken, met de uitvoering van het wijkplan voorzien de drie partijen de transformatie tot een wijk met een veelzijdig voorzieningenniveau, een bloeiende wijkeconomie, een stevige sociale samenhang en een gevarieerd woningaanbod. Een aantal wijkverbeteringsprojecten is al in gang gezet; rond het te vergroten wijkpark en bij de Wessels- en Fischerstraat is de vernieuwing duidelijk zichtbaar.

Onder het motto `Transvaal van alle markten thuis' presenteren de corporaties en de gemeente maatregelen om te investeren in de sociale structuur, de leefbaarheid en veiligheid, de woningvoorraad, de openbare ruimte en de economie. Kanskaarten voor de wijkverbetering zijn de verschillende woonmilieu's, de Paul Krugerlaan, de Julianakerk en de lijn 11-zone met onder meer de Haagse Mart. Er worden in totaliteit 3.000 woningen gesloopt - 600 zijn al gesloopt; daarvoor komen 1.600 woningen terug in verschillende typen en prijscategorieën.

De verbetering van de wijk Transvaal vergt in totaliteit zo'n 500 miljoen euro. Daarin zijn ook de projecten begrepen die parallel aan het wijkplan worden uitgevoerd. Het gaat om investeringen in de woningvoorraad, maar ook om openbare ruimte, infrastructuur, wijkeconomie en sociale voorzieningen. Met de doorbraak die nu voor Transvaal is bereikt, ligt de herstructurering in Den Haag goed op koers. Eerder zetten de corporaties en de gemeente de schouders onder de verbetering van wijken als Spoorwijk, Duindorp en het naoorlogse Den Haag-Zuidwest.

Kritisch voor een succesvol verbeteringsproces in Transvaal noemen gemeente en corporaties het in stand houden van de leefbaarheid tijdens de `verbouwing' en een zorgvuldige herhuisvesting van degenenen die voor de wijkverbetering moeten verhuizen. Maatregelen richten zich op onderhoud en beheer en het gebruik van actiegebieden voor cultuur en spel. Een informatiecentrum aan de Steijnlaan wordt ingericht als het centrale punt van de operatie. Parallel aan de vernieuwing van de wijk, wordt aan een beter imago van Transvaal gewerkt. Daarvoor wordt een marketingstrategie ontwikkeld.

Aan de totstandkoming van het wijkplan hebben wijkbewoners en
-ondernemers een flinke bijdrage geleverd. Verenigd in de Bewonersbegeleidingsgroep (BBG) hebben zij de sterke en zwakke punten van Transvaal benoemd en gekeken welke maatregelen nodig zijn om de wijk te verbeteren. Nu het wijkplan gereed is, is het woord opnieuw aan de wijk. Tijdens de inspraakperiode van vijf weken worden themabesprekingen georganiseerd met belangenorganisaties die in Transvaal actief zijn. Via een telefonische enquête worden individuele bewoners en ondernemers om hun mening gevraagd. In de wijkplanwinkel aan de Kempstraat geven gemeente en corporaties informatie over het wijkplan en kan het gehele boekwerk worden bekeken. Een samenvatting van het plan is vandaag huis-aan-huis verspreid in de vorm van de wijkverbeterkrant.

Op 15 oktober sluit de inspraaktermijn en vat de BBG alle reacties samen in het inspraakrapport. Daarna beoordelen B&W of het wijkplan moet worden aangepast en legt het college het plan ter besluitvorming aan de gemeenteraad voor.