Gemeente Maastricht

Welstandsnota in de maak

Afbeelding van huilend kind met tekst 'Over smaak valt te twisten' Vanaf 1 juli 2004 moet elke gemeente beschikken over een Welstandsnota. Dit om het welstandsbeleid transparanter te maken. Gemeente Maastricht nodigt de architecten, ondernemers en burgers daarom uit om met haar in gesprek te gaan over de nota.

Wat is welstand eigenlijk?

Nico Nelissen, voorzitter van de Maastrichtse welstandscommissie: "Veel mensen associëren `welstand' met `welvaart' of een bepaald economisch niveau. Dat is onjuist. Het begrip welstand komt van `wel staan' in de omgeving. Het uiterlijk van een gebouw dient vanuit esthetisch en architectonisch oogpunt aan bepaalde kwaliteiten te voldoen en dient te passen in de omgeving waar het gebouwd wordt."

Maastricht; hoe gaat het nu?

Wethouder Wim Hazeu: Als gemeente beoordelen we de ontwerpen niet zelf, maar krijgen we advies van een onafhankelijke welstands- en monumentencommissie. Daarin zitten mensen met verstand van het vakgebied die ons adviseren over de schoonheid van deze stad en de wijze waarop we dat proberen vorm te geven. Van oudsher is er in Maastricht veel aandacht voor kwaliteit van de gebouwde omgeving. Zo is de stad niet alleen aantrekkelijk voor toeristen, maar ook om te leven, te werken en te recreëren.

> Wie zit er in de welstands-en monumentencommissie? > Waarom een nieuwe welstandsnota?

> Aanmelden Stadsgesprekken Welstandsnota
> Doe mee aan de korte online welstandsenquête > Discussieer mee op het discussieplatform