Socialistische Partij

Compromis over reprorecht een goede zaak

10-09-2003 * De Stichting Reprorecht zal zich terughoudend opstellen met de inning van de rechten op auteursrechtelijk beschermde werken. Dat is de voorlopige uitkomst van de commotie die was ontstaan rond de 'reproheffing'.

Sinds 1 februari moeten bedrijven in Nederland een vergoeding betalen aan de Stichting Reprorecht voor kopieën van werk waar auteursrecht op rust , zoals boeken, kranten en tijdschriften. MKB Nederland kreeg duizenden bezwaarschriften van ondernemers die zich gedupeerd voelden door de aanslag. Sommige van hen hadden niet eens een kopieerapparaat, maar kregen toch een aanslag voor duizenden kopieën. De SP vroeg de minister van Justitie om opheldering en stelde voor om dit systeem van heffen te stoppen omdat het willekeurig, bureaucratisch en niet te handhaven is.

Hoewel de stichting Reprorecht wel bevoegd is zo'n heffing op te leggen, heeft zij nu aangegeven coulant met de regeling om te zullen gaan. De SP zal tijdens het debat over de nieuwe Auteurswet opnieuw voorstellen de bureaucratische reproregeling op te heffen.

'' Kopieerheffing bureaucratisch gedrocht Jan de Wit, 11 juli 2003

zie ook Actueel Kamernieuws