UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Dit is een gezamenlijk Persbericht van de Unie van Waterschappen en STOWA

Binnen twee weken resultaat onderzoek droogteveendijken

10 september 2003

De Unie van Waterschappen en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) streven ernaar reeds binnen twee weken de eerste resultaten beschikbaar te hebben van onderzoeken naar het effect van grote droogte op regionale waterkeringen, in het bijzonder de zogenoemde veendijken. Een breed samengestelde projectgroep boezemkaden is daartoe aan de slag gegaan. Die projectgroep heeft inmiddels deskundige kennispartners ingeschakeld. De STOWA, waarin alle waterbeherende instanties samenwerken, neemt op verzoek van de Unie de regie en de kosten (300.000 euro) voor haar rekening.

Onderzoeksvragen

De projectgroep heeft de opdracht antwoord te geven op enkele prangende vragen. Wat is er grondmechanisch gebeurd met de bij Wilnis en Rotterdam bezweken veendijken? Kunnen dergelijke incidenten worden voorspeld? Kan worden gemeten en voorspeld of, en zo ja wanneer, veendijken zich herstellen van een periode van grote droogte? Wat betekent dat voor de waakzaamheid nu? Welke maatregelen zijn mogelijk om gebeurtenissen als in Wilnis en Rotterdam in de toekomst te voorkomen?

De snelle opstart van de projectgroep heeft onder andere te maken met het feit dat de veenkaden nog altijd de naweeën van de droogte ondervinden. Vergelijkend veldonderzoek (lopend en nieuw) is daardoor nog goed mogelijk.

De projectgroep bestaat uit deskundigen van de meest betrokken waterschappen, de Unie van Waterschappen, de gezamenlijke provincies (IPO), STOWA, de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en van de Technische Adviescommissie Waterkeringen. Intensieve samenwerking is overeengekomen met kennis-instituten als GeoDelft, Grontmij, Alterra, Fugro, NITG-TNO en Arcadis. Afgesproken is tot één gezamenlijke rapportage te komen.

Meer onderzoek

De komende maanden is nog diepgaander onderzoek voorzien. De Unie van Waterschap-pen wil hiervoor de bestaande Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen inschakelen. De TAW werkt daarbij samen met deskundigen van universiteiten. De kosten van dit onderzoekstraject zijn nog niet exact bekend maar de Unie verwacht dat het zeker om enkele tonnen gaat. Het Rijk wordt gevraagd om een financiële bijdrage.

De TAW-rapportage moet vóór de komende zomer (nieuwe droogte?) gereed te zijn. De rapportage dient met name ook maatregelen te bevatten waarmee waterschappen praktisch hun voordeel kunnen doen. Daarna, op nog langere termijn, blijven fundamentele studies nodig naar de relatie tussen droogte en veenbodems en de sterkte van veenkaden.

Inspecties gaan door

De inspecties van met name de veendijken in ons land gaan intussen onverminderd door. De resultaten van die controles worden meegenomen in het onderzoek van eerder genoemde projectgroep. De controleurs hebben inmiddels naast Wilnis en Rotterdam een kleine twintig zwakkere plekken in de veendijken ontdekt. Waar nodig zijn de noodzakelijke, preventieve maatregelen getroffen.

Nadere informatie bij Jelle Leenes, woordvoerder van de Unie van Waterschappen, telefoon 070-3519775 of 06-53175864 of bij Ludolph Wentholt van de STOWA, telefoon 030-2321199.

10 sep 03 16:29