Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
9 september 2003 p108

---

Extra impuls voor Grotestedenbeleid

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen gaat aan een aantal onderdelen van het Grote Stedenbeleid meer aandacht besteden. Er komt onder andere meer aandacht voor het voortijdig schoolverlaten en verhoging van de sociale veiligheid. Dat maakt het college bekend in de vijfde voortgangsrapportage van het Grote Stedenbeleid "Extra vaart voor een mooie Afsprong" én het Plan van Aanpak Beleidsintensivering GSB.

Uit de voortgangsrapportage blijkt dat het college op een groot aantal terreinen zijn doelen bereikt of goed op weg is. Dat geldt onder meer voor de deelname aan taalstimulering op peuterspeelzalen, de uitbreiding van schoolmaatschappelijkwerk, de realisatie van openwijkscholen, het gebruik bijzondere bijstand door ouderen, de uitbreiding van speel- en ontmoetingsvoorzieningen, de ontwikkeling van woonzorgzones, de uitbreiding van voorzieningen voor dak- en thuislozen en verslaafden, de succesvolle pilot aanpak huishoudelijk geweld, de verbetering van het toezicht in het uitgaansgebied, de aanpak van de particuliere woningvoorraad en de inrichting van een servicenet voor vraagafhankelijk vervoer.

Voor een aantal actiepunten is extra aandacht nodig, vooral in de vorm van strakkere planning, meer ambtelijke aandacht en een andere keuze van projecten. Zo komt er extra aandacht voor terugdringing van het voortijdig schoolverlaten, stimulering van het openbaar vervoer en fietsgebruik, het tegengaan van de gevolgen van de recessie voor werklozen, verhoging van de sociale veiligheid en bodemsanering.

De regering ondersteunt sinds 1995 de grote steden extra door middel van het Grote Stedenbeleid. Het geld is bedoeld om de positie van de steden te versterken en te zorgen dat er geen sociaal-economische, maatschappelijke en etnische tweedeling ontstaat. Nijmegen is een van de steden die participeert in het Grotestedenbeleid.
Nijmeegs heeft zes speerpunten van het Grotestedenbeleid en het Kanaalgebied-programma:

1 'De jeugd krijgt de toekomst'

2 Het 'Vangnet'

3 'Werk voor werklozen'

4 'Samen wonen en werken in de wijk'
5 'Verbetering van de woonomgeving'

6 'Mobiliteit'

Het college biedt de Voortgangsrapportage en het Plan van aanpak ter kennisname aan de gemeenteraad en aan Gedeputeerde Staten van Gelderland aan.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht