Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

VNG positief over advies VROM-raad aanpak corporatievermogens (10/09/03)

Om deze reden heeft de VNG er al eerder dit jaar op aangedrongen om op korte termijn tot een sluitende oplossing te komen voor de verevening van taken en middelen tussen woningcorporaties. Bijvoorbeeld in de vorm van een heffing. Via deze heffing kan de overmaat aan financiële middelen binnen de corporatiesector geactiveerd worden en een belangrijke bijdrage geleverd worden aan de urgente stedelijke vernieuwingsopgaven.

Ook de VROM-raad maakt in haar advies de keuze voor een verplichte heffing op de vermogens van woningcorporaties. Via zo'n heffing verkrijgt een 'Investerings Maatschappij Stedelijke Vernieuwing' (IMSV) de financiële middelen die zullen worden besteed aan de ondersteuning van investeringen in de zogenaamde 'prioriteitswijken'. Ten slotte benadrukt het advies van de VROM-raad de verantwoordelijkheid van de rijksoverheid ten aanzien van de stedelijke vernieuwing en geeft zij in dat kader aan dat bezuinigingen op het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) ongewenst zijn.

De VNG zal de uitwerking van het IMSV nader bestuderen, maar is in beginsel positief over de introductie van een instrument dat de overmaat van corporatievermogens op een niet-vrijblijvende wijze activeert. De focus daarbij op de zogenaamde 'prioriteitswijken' onderschrijft de VNG, maar de vereniging benadrukt dat de aandacht voor de problemen in andere wijken hiermee niet mag verdwijnen. Tot slot steunt de VNG het standpunt van de VROM-raad over de omvang van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. Ook de VNG heeft erop gewezen dat alleen via behoud van de bijdragen uit het ISV de komende jaren een substantiële bijdrage geleverd kan worden aan de belangrijke stedelijke vernieuwingsopgaven waarvoor partijen zich gesteld zien.