NCD

NCD en Nyenrode spelen in op commissie Tabaksblat

Het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) en Universiteit Nyenrode hebben op 9 september 2003 hun samenwerking betreffende de NCD-Nyenrode Commissarissencyclus bekrachtigd door een overeenkomst, die gericht is op uitbouw en actualisering van deze leergang ten behoeve van commissarissen, te ondertekenen. Tevens hebben beide partijen de intentie op korte termijn naast de cyclus jaarlijks zogenaamde refreshmentdagen te ontwikkelen voor reeds operationele commissarissen.

De commissie Tabaksblat schrijft in haar concept code over corporate governance onder andere: 'Elke commissaris dient geschikt te zijn om de hoofdlijnen van het totale beleid te beoordelen' en verder: 'De voorzitter van de Raad van Commissarissen ziet erop toe dat de leden van de raad hun introductie- en opleidings- of trainingsprogramma volgen.' De code vereist een hoger kennisniveau van de commissarissen. Het NCD en Universiteit Nyenrode zien voor zichzelf daarin een taak.

Reeds in 1995 erkenden het NCD en Universiteit Nyenrode de behoefte aan meer professionalisering van commissarissen. In dat jaar startten zij de NCD-Nyenrode Commissarissencyclus.
Deze cyclus van 6 dagen is inmiddels acht maal gegeven met medewerking van Morris Tabaksblat, Arnold Schilder, Floris Maljers, Floris Croon, Fred Lachotzki, Jaap Glasz, Joost van Hamel en anderen. De cyclus is mede daardoor de enige tot op het hoogste ondernemersniveau erkende leergang voor commissarissen. In totaal volgden circa 200 studenten/commissarissen de leergang.

NOOT VOOR DE REDACTIE,