Politie Groningen

Politie rolt jeugdbende op: 45 misdrijven opgelost

Groningen 10-09-2003 - Met de aanhouding van tien jongemannen in de leeftijd van 15 tot 20 jaar en een meisje van 14 jaar, allen uit Groningen, heeft de politie 45 vermogensdelicten in de Groningse wijken Corpus den Hoorn en Hoornse Meer opgelost. De misdrijven werden gepleegd in de periode november 2002 tot augustus 2003. Van de gestolen spullen zijn slechts enkele fietsen en andere goederen teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Het merendeel van de weggenomen goederen, zoals (brom)fietsen en mobiele telefoons hadden de verdachten reeds doorverkocht. De politie kwam de bende op het spoor na de aanhouding van een 16-jarige jongen uit Groningen. De jeugdbende opereerde in een wisselende samenstelling. De groep maakte zich onder meer schuldig aan de volgende misdrijven: - Overval op een benzinestation; - Overval op een pizzakoerier; - Openlijke geweldpleging waarbij twee vrouwen door vijf jongeren uit de groep werden belaagd; - Inbraken in autos. waarbij diverse goederen werden buit gemaakt; - Diefstal van (brom)fietsen uit schuren en garageboxen;
- Inbraak uit een bedrijf, waarbij computers werden weggenomen; - Inbraken in sportkantines, buurthuizen en andere openbare gelegenheden; - Diefstallen uit jassen in sportzalen en kerken. Groepsdruk Door onderlinge beïnvloeding en door druk uit de groep werden uiteindelijk alle delicten gepleegd. De verdachten bekende naast de 45 opgeloste zaken nog 20 andere misdrijven, maar de politie kon bij deze bekentenissen geen aangifte vinden. Vermoedelijk hebben de slachtoffers van deze zaken geen aangifte gedaan. De jeugdigen werden allen op verschillende tijdstippen in de periode van eind juli tot medio augustus aangehouden en gehoord.
Vijf verdachten zitten nog vast. Vier verdachten zitten in de zogenoemde Intensieve Traject Begeleiding. Zij hebben met justitie een contract ondertekend, waarin zij moeten aangeven wanneer zij op school, op de sportclub, thuis of op andere plaatsen zijn. Als de betrokkenen niet aanwezig zijn op de aangegeven plaats, zal de schorsing van hun straf direct worden opgeheven. Twee verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld. Tegen alle verdachten heeft de politie proces-verbaal opgemaakt. Zij moeten zich binnenkort voor hun aandeel verantwoorden voor de rechter. De politie heeft het onderzoek van ruim een maand naar deze jeugdbende afgerond.
/////////////////////////////////// Groningen, 10 september 2003 Noot voor de redactie;