Politie Gelderland-Midden

Ede; fiets gestolen, veelplegende verdachte aangehouden Publicatiedatum: 10-09-2003

Een 30-jarige inwoner uit Ede is op 21 augustus aangehouden, omdat hij vanuit een tuin aan de J.T. Tooroplaan een fiets gestolen zou hebben. Nog onlangs waarschuwde de politie in haar Nieuwsbrief voor dit fenomeen. Hoe onwerkelijk ook, zelfs fietsen die in tuinen of schuurtjes gestald worden, kunnen maar beter op slot worden gezet. In ieder geval is er één verdachte die misbruik maakt van het feit dat dit nog geen gewoonte is. De verdachte Edenaar, die overigens nog in het bezit van de fiets is, pleegt de diefstal op klaarlichte dag (omstreeks 11.30 uur).

Daags daarvoor is vermoedelijk dezelfde man actief geweest in de omgeving van de Rembrandtlaan. Ook daar is een niet afgesloten fiets uit een schuur in een achtertuin gestolen. Deze fiets wordt niet teruggevonden. De verdachte zegt dit feit dan ook niet gepleegd te hebben. Toch hebben getuigen hem gezien en gesproken op de Rembrandtlaan. Bij een van de getuigen vraagt hij zelfs water. "Een smoes, omdat hij in de tuin betrapt wordt?", reageert de verdachte verbaast. Nee, hijzelf zegt een voor hem volkomen normale handeling te verrichten. Hij heeft dorst en vindt dat je dan water aan mensen mag vragen. Maar waarom hij de mensen via de tuin benadert . Toch - ondanks zijn ontkenning - is de diefstal van de Rembrandtlaan in het dossier gevoegd.

Drugs
Nee, dan de diefstal van de Tooroplaan. Die heeft hij wèl gepleegd, zo zegt hij. De man is bij zijn aanhouding dan ook nog in het bezit van de gestolen fiets. Hij zegt de fiets direct weer te willen verkopen aan een willekeurige liefhebber. Het geld heeft hij nodig om verdovende middelen te kopen. Hij vertelt ongeveer 1 gram cocaïne per dag te gebruiken. Om in zijn verslaving te kunnen voorzien heeft hij minstens 40 euro per dag nodig. En dat al enige tijd. Kennelijk steelt de verdachte vaker. Hij zegt zelf sinds 1988 regelmatig met politie en justitie in aanraking geweest te zijn. Helaas zijn deze fietsdiefstallen daar nu aan toegevoegd.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 - 688221

---