PFIZER INC

Kennis behandelmethodes voor migraine van essentieel belang...

Kennis van effectieve behandelmethodes voor migraine is van essentieel belang voor patiënten - wereldwijd één van de 20 voornaamste oorzaken waardoor mensen jarenlang nadelen ondervinden

Rome, Italy, September 10 /PRNewswire/ --


- Derde wereldconventie van de World Headache Alliance

Patiënten wereldwijd moeten toegang hebben tot informatie omtrent effectieve behandelmethodes voor migraine en andere hoofdpijnaandoeningen, volgens Dr. Fred Sheftell, oprichter en voorzitter van de World Headache Alliance (WHA), vandaag bij de opening van de derde wereldconventie in de Italiaanse hoofdstad Rome.

Slechts rond de 15 procent van de mensen die last hebben van migraine is ooit bij een dokter(1) geweest en migraine blijft een enorme lichamelijke, emotionele en economische last ondanks de beschikbaarheid van effectieve behandelmethodes. De geschatte kosten van productiviteitsverlies als gevolg van migraine bedragen ongeveer 9,3 miljard USD in het Verenigd Koninkrijk en bijna 17 miljard USD in de Verenigde Staten.(2)

'Een effectieve behandeling van hoofdpijnaandoeningen vraagt om goed geïnformeerde en mondige patiënten en een goede arts-patiënt relatie', zei Dr. Sheftell. 'Hoofdpijnaandoeningen komen overal ter wereld veel voor bij zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdscategorieën. Het belangrijkste is dat deze aandoeningen vaak kunnen worden verlicht dankzij de voortgang die er wordt gemaakt in de behandeling ervan.

Patiënten die een duidelijk beeld hebben van hun toestand en de behandelingsmogelijkheden, reageren vaak beter op behandelingen en veranderingen in hun levensstijl die nodig zijn om de migraine te overwinnen. Dit kan leiden tot een korter verblijf in het ziekenhuis, minder bezoekjes aan de eerste hulp, een kortere medische behandeling en een daling van de totale behandelingskosten.

'In veel landen staat de relatie arts-patiënt onder druk door allerlei andere dringende zaken en kortzichtige kostenargumenten van de zijde van beleidsmakers', lichtte Dr. Sheftell toe. 'We vragen regeringen en beleidsmakers de problemen van hoofdpijnaandoeningen te onderkennen en voldoende steun te bieden om deze problemen te beperken. We vragen hen ook de sleutelrol die patiëntenverenigingen spelen bij voorlichting en educatie van patiënten te erkennen en te ondersteunen.

'Patiëntenverenigingen zijn een onmisbare ondersteuning voor de relatie arts-patiënt,' zei Dr. Jack Watters, vice-president medische bedrijfsactiviteiten van Pfizer Europa. 'Pfizer richt zich samen met de WHA op het ondersteunen van mensen met hoofdpijnaandoeningen en allen die zich bezighouden met de zorg voor deze mensen, zoals patiënten, hun familie, artsen, beleidsmakers en regeringen.'

In haar jaarlijkse wereldgezondheidsverslag(3) van 2001 rekent de wereldgezondheidsorganisatie migraine tot de 20 voornaamste oorzaken wereldwijd waarvan mensen jarenlang nadelen ondervinden. Een aandoening die niet alleen gevolgen heeft voor de patiënt, maar ook voor de familie en de gemeenschap. Er worden meer nadelige gevolgen in verband gebracht met migraine dan met depressies, een hoge bloeddruk, osteo-artritis en diabetes.(4)

Samen met de wereldgezondheidsorganisatie, de International Headache Society (IHS) en Pfizer werkt de WHA eraan om migraine hoog op de gezondheidszorgagenda te houden in alle landen ter wereld.

Omtrent de World Headache Alliance (WHA)

De WHA werd opgericht in 1997. De missie van de WHA is het wereldwijd terugdringen van de problemen die hoofdpijnaandoeningen veroorzaken en te verzekeren dat iedereen die dit betreft, toegang heeft tot toepasselijke en effectieve gezondheidszorg. De WHA stelt zich ten doel het bewustzijn en het begrip te vergroten omtrent hoofdpijnaandoeningen als een zaak van algemeen gezondheidsbelang met belangrijke gevolgen op sociaal en economisch gebied.

De WHA is wereldwijde samenwerking van niet-medische organisaties uit de hele wereld die zich richten op het geven van voorlichting over hoofdpijn. De WHA bestaat momenteel uit 38 organisaties uit 26 landen, en dat aantal neemt nog steeds toe, die samen de inzichten en bezorgdheden vertegenwoordigen van degenen die worden getroffen door hoofdpijnaandoeningen.

In samenwerking met haar partners richt de WHA zich op het geven van informatie, het uitoefenen van invloed op en interactie met de beleidsmakers en degenen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van diensten en ondersteuning voor degenen die worden getroffen door hoofdpijnaandoeningen. Omdat de WHA gelooft in de kracht van de relatie arts-patiënt, onderhoudt men contacten met partners zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, de International Headache Society (IHS) en Pfizer Inc.

Omtrent Pfizer Inc

Pfizer Inc is een bedrijf dat, behalve wereldwijd veel bekende consumentenproducten, toonaangevende medicijnen voor zowel mensen als dieren ontdekt, ontwikkelt, vervaardigt en op de markt brengt.


1. Martin Hamblin Research. 98US72, page 3.


2. Schwartz BS, Stewart WF, Lipton RB, 1997. Lost workdays and decreased
work effectiveness associated with headache in the workplace. J Occupat
Environm Med 39: 320-327. Steiner TJ, Scher Al, Stewart WF, Koloder K,
Liberman J, Lipton RB, 2002a. The prevalence of adut migraine in England and
its relationships to major sociodemographic characteristics. Cephalalgia
(accepted for publication). Ook: Moore KL, Noble, SL. Drug Treatment and
Migraine. American Family Physician Vol. 56, No. 8.

(Ook: Osterhaus, JT, Gutterman, DL. Healthcare resource and lost labour
costs of migraine headache in the US. Pharmacoeconomics 1992 Jul;2(1):67-76.)


3. Mental Health: New Understanding, New Hope,

http://www.who.int/whr/2001/main/en/overview/outline.htm


4. Benson V et al. Vital Health Stat. 1998;10(199):80.; Stewart WF et
al. JAMA. 1992;267:64-69.

www.w-h-a.org

www.pfizer.com

Contactpersonen: Kary Shannon, World Headache Alliance, +1 905 333-8185;
Oliver Stohlmann, Pfizer Inc, Europa, +43 664 3350485

10 sep 03 17:26