Vereniging Milieudefensie


WTO-conferentie in Mexico:

'Uitverkoop van mens en milieu'

Cancun/Amsterdam, 10 september 2003 --- Dat de vijfde WTO-top, die vandaag van start gaat in de Mexicaanse badplaats Cancún, oog zou hebben voor echte ontwikkeling, is volgens Milieudefensie een farce. 'In de Wereldhandelsorganisatie telt maar één ding: financieel gewin. Mens en milieu zijn in de uitverkoop gezet,' aldus Milieudefensie-woordvoerder Anne van Schaik vanuit Cancun.

Tienduizenden demonstranten uit de hele wereld hebben zich inmiddels verzameld in Cancun. Milieudefensie neemt vandaag deel aan een grote demonstratie voor een eerlijke landbouw. Er moet een einde komen aan het dumpen van voedsel door Europa en de Verenigde Staten. Tegelijkertijd moeten landen het recht houden om de eigen voedselvoorziening te beschermen.


- De Verenigde Staten zijn ondertussen een offensief begonnen om de import van genetisch gemanipuleerde voedselgewassen naar de Europese Unie af te dwingen. Tot nog toe wist Europa deze producten buiten de deur te houden. Milieudefensie vindt dat landen het recht hebben om zelf te bepalen of zij genetisch gemanipuleerd voedsel wensen.


- Tegen de wil van de ontwikkelingslanden in, wil de Europese Unie op de toch al overvolle WTO-agenda over alweer nieuwe onderwerpen onderhandelen. Zo wordt er grote druk uitgeoefend om afspraken te maken om tot een zeer omstreden investeringsverdrag te komen. Hoewel investeringen nodig kunnen zijn, pakken veel van de huidige investeringen slecht uit, juist in ontwikkelingslanden. Milieudefensie vreest dat een investeringsakkoord in de WTO de bedrijven nog meer macht geeft, terwijl het voor overheden moeilijker wordt regels te stellen aan die investeringen, met name op milieu- en sociaal gebied.


- Milieudefensie maakt zich ernstige zorgen over de geplande liberalisering van publieke voorzieningen in de GATS. Zo zou bijvoorbeeld onderwijs of de drinkwatervoorziening niet meer in overheidshanden kunnen blijven. In sommige ontwikkelingslanden is na privatisering van waterbedrijven de prijs van het water tot grote hoogte gestegen. Voor grote groepen mensen werd water onbetaalbaar.

Anne van Schaik: 'De WTO kan niet doorgaan met slechts de belangen van multinationals na te jagen en denken dat er niemand aandacht aan zal besteden. De wereldhandel moet veranderen, en die verandering zal hier moeten beginnen.'

Meer informatie:
www.milieudefensie.nl/globalisering


---