European Commission

P/03/106

Brussel, 9 september 2003

12329/03 (Presse 253)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende het geval van de heer Pham Hong Son

De EU neemt nota van de beslissing van het hof van beroep van het Hooggerechtshof van Vietnam van 26 augustus, waarbij de heer Pham Hong Son strafvermindering heeft gekregen.

De EU is verheugd over de vermindering van een straf die zij overmatig acht, maar blijft uiterst bezorgd, omdat de feiten waarvoor de heer Son is veroordeeld, gewoon verband lijken te hebben met het recht op vrije meningsuiting.

De EU verwacht dat Vietnam krachtige maatregelen ter verbetering van de mensenrechtensituatie en de eerbiediging van de fundamentele vrijheden zal nemen in overeenstemming met de internationale instrumenten waarbij Vietnam partij is. De EU ziet ernaar uit om met de Vietnamese regering de dialoog over deze kwesties voort te zetten.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de geassocieerde landen Bulgarije en Roemenië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


---