Ingezonden persbericht


Persbericht Gemeente Barendrecht

Realisering recreatiechalets hoogst onzeker

BARENDRECHT - In de Barendrechtse raadscommissie grondgebied is gisteravond uitgebreid gesproken over de herstructurering van camping en jachthaven de Oude Maas. De plannen voor deze herstructurering stuitten op veel verzet bij een meerderheid van de raad. Het lijkt dan ook niet waarschijnlijk dat het college van burgemeester en wethouders toestemming krijgt om vrijstellingsprocedure te starten, waardoor realisatie van de recreatiechalets uiteindelijk mogelijk moet worden.

In 2001 heeft het bedrijf 'De Oude Maas' de camping en jachthaven overgenomen van het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde. Voorwaarde bij de overname was dat de nieuwe eigenaar zich sterk moest maken voor verbetering van het hele terrein. De eigenaar heeft hiervoor een plan ontwikkeld dat gisteravond in de commissie is besproken. Het plan bestaat uit gedeeltelijke handhaving van de camping, de aanleg van 58 recreatiechalets in het Rivierpark, renovatie van de dertig jaar oude jachthaven, realisatie van winterstalling en werkterrein en in de toekomst realisatie van een complex voor horeca, kantoren en appartementen. Het college van burgemeester en wethouders is voorstander van herinrichting van het campingterrein en wil hieraan medewerking verlenen door het toepassen van een vrijstellingsprocedure. Hierdoor wordt realisatie van de in het plan opgenomen recreatiechalets mogelijk. De commissie dacht hier gisteravond duidelijk anders over.

Prullenbak
De PvdA en GroenLinks stellen beiden dat het plan de prullenbak in kan en ook bij de VVD en D66 kon het plan op weinig sympathie rekenen. De fracties van CDA en SGP/ChristenUnie waren milder gestemd. Ook zij maken zich zorgen over de aanpak van permanente bewoning van de chalets, maar wijzen de plannen nog niet resoluut af. Alle fracties gaven gisteravond aan dat zij de vrijstellingsbevoegdheid aan de raad willen behouden. Wethouder Kees Silvis komt daarom later dit jaar met een integraal voorstel. De wethouder bleef bij het standpunt dat het college graag een kwaliteitsslag wil maken en dat het plan van de eigenaar daaraan voldoet. ,,Van permanente bewoning kan geen sprake zijn. Toekomstige bewoners moeten een apart woonadres hebben en worden niet ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie", aldus Kees Silvis. De raad neemt over dit onderwerp uiteindelijk het definitieve besluit.

Noot voor de pers,