Ingezonden persbericht


Staatssecretaris mr. Medy van der Laan zegt steun toe aan het mobiele erfgoed in Nederland

Lelystad, 10 september, Staatssecretaris mr. Medy van der Laan maakte gebruik van twee historische transportmiddelen voor een bezoek aan de Mobiele Collectie Nederland (MCN). De bewindsvrouw vloog op 6 september met de DC-2 'Uiver' van Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome waarna de reis werd voortgezet in "De Beer", een klassieke autobus van de Stichting Veterane Autobussen.

De staatssecretaris ontving uit handen van de voorzitter van de MCN, Jaap Nieweg, de nota "Erfgoed in beweging". Een tussenrapportage over de activiteiten van de MCN tot nu toe. Tijdens een aansluitend informeel gesprek met het bestuur van MCN erkende de staatssecretaris het culturele belang van het mobiele erfgoed. Ze zei te willen kijken of een bescherming zoals die geldt voor de onroerende monumenten (Monumentenwet), ook mogelijk is voor de roerende monumenten. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat in dat geval rijkssteun mogelijk zou zijn voor het behoud van het mobiele erfgoed.

De mobiele collectie telt vele duizenden objecten met een zeer gevarieerde cultuurwaarde en kwaliteit. De beperkte middelen stellen de overheid niet in staat om het behoud van al deze objecten te steunen. De staatssecretaris verzocht MCN een lijst van topstukken op te stellen voor het behoud waarvan de overheid mede medeverantwoordelijkheid zou moeten nemen. De staatssecretaris zei zich in te willen spannen om het beheer en behoud van de resterende objecten door particuliere eigenaren en musea zo goed mogelijk te faciliteren; bijvoorbeeld door aanpassing van wet- en regelgeving. Ze benadrukte tenslotte het gebruik van digitale technieken in het belang van educatie en publiekstoegankelijkheid. De Staatssecretaris nodigt de MCN nog dit jaar uit voor een vervolgafspraak om de toekomstige activiteiten nader te bespreken.

De industriële revolutie in de 19e en 20e eeuw zorgde voor een ongekende uitbreiding van de vervoersmogelijkheden. Het "mobiele erfgoed" - Stoomlocomotieven, historische vliegtuigen, klassieke auto's en oude schepen - vormt de tastbare herinnering aan die spectaculaire periode. Het maakt deel uit van onze cultuurgeschiedenis en vormt een wezenlijk onderdeel van ons cultureel erfgoed. Selectief behoud ervan is noodzakelijk.

Sinds de jaren '70 zijn op het gebied van het behoud en de presentatie stormachtige ontwikkelingen gaande, zowel in museaal verband als door particulieren. Ten behoeve van de samenwerking werden binnen de deelsectoren water, rail, weg en lucht koepelorganisaties gevormd. Omdat de belangstelling van de officiële cultuursector geen gelijke tred hield met deze ontwikkelingen, bundelden vier koepels in 1999 hun krachten in de Stichting Mobiele Collectie Nederland om bij de overheid aandacht te vragen voor het mobiele erfgoed. In september 1999 gaf de MCN haar visitekaartje af met de nota "De Vaart der Volkeren". In datzelfde jaar werd in het kader van de Derde Cultuurnota 2001-2004, gecoördineerd door MCN, door diverse collectiehouders voor 75 miljoen gulden aan subsidie aangevraagd. Op advies van de Raad voor Cultuur werden alle aanvragen afgewezen. Niet omdat er geen grond voor zou zijn - de Raad erkent het signaal voor structurele oplossing van de problemen binnen de sector - maar omdat er onvoldoende inzicht bestaat in de wereld van het mobiele erfgoed. MCN ontvangt wel een subsidie om de volgende opdrachten te vervullen: Inventariseer welk mobiel erfgoed in ons land aanwezig is en de cultuurhistorische waarde daarvan Inventariseer de knelpunten bij behoud en presentatie van dat erfgoed, en Onderzoek hoe het mobiele erfgoed onder de publieke aandacht kan worden gebracht.

Als vervolg op de activiteiten in de cultuurnotaperiode 2001-2004, wil MCN in de periode 2005 - 2008 samen met de overheid werken aan structurele oplossingen voor behoud en presentatie van het Nederlandse mobiele erfgoed.

Stichting Mobiele Collectie Nederland is gevestigd in het Centrum voor Industrieel en Mobiel Erfgoed Kruithuisstraat 23 1018 WJ AMSTERDAM. Postadres: postbus 92023 1090 AA Amsterdam mcn@cime.nl - www.mobiel-erfgoed.nl - tel: 020- 528 9104

---- --