Gemeente Amstelveen

Gemeente wil zoveel mogelijk Amstelveners laten sporten

De gemeente Amstelveen wil het mogelijk maken dat zo veel mogelijk inwoners van Amstelveen aan sport kunnen doen, omdat sport goed is voor de gezondheid en het welbevinden van mensen en bijdraagt aan een verbetering van de leefbaarheid en sociale cohesie. Dit is de hoofddoelstelling van het Amstelveense college van B&W in haar conceptnota ´Sport en Samenleving´.

Onderdeel van de Bouwstenen, het Amstelveens collegeprogramma, is een heroriëntatie op het gemeentelijk sportbeleid en het daarmee verbonden subsidiebeleid. Naar aanleiding hiervan deed het college toezeggingen om voor de periode 2004-2009 een nieuwe nota sportbeleid te verzorgen. Deze beleidsnota is in conceptvorm door het College van B&W inmiddels vastgesteld. De nota wordt gezien als kadernota met hoofdlijnen van beleid en dient als eerste stap in een overlegtraject dat met een aantal partijen (zoals de Stichting Amstelveens Sportbedrijf, SAS, de Stichting Promotie Amstelveen, SPA, de Stichting Topsport Amsterdam, STA, en Cardanus, de Amstelveense sportverenigingen en bij sport betrokken organisaties), wordt ingegaan. Sleutelwoorden van de nota zijn, tot slot, samenwerking, integraliteit en duurzaamheid.

Eén van de voorstellen om de sportdeelneming in Amstelveen te vergroten is het optimaliseren van de kwaliteit en de benutting van de sportvoorzieningen. De gemeente ziet het als haar taak om zorg te dragen voor een goed en gespreid aanbod van sportvoorzieningen. Daarnaast blijft de gemeente prioriteit geven aan de breedtesport, waarbij georganiseerd en ongeorganiseerd sporten gestimuleerd wordt. Speciale aandacht wordt hierbij gereserveerd voor de jeugd, ouderen en gehandicapten. Verder wil de gemeente via een stimuleringsbudget steun geven aan sportverenigingen, terwijl ook het aanbod voor ongebonden en recreatieve sporters wordt verbeterd. De gemeente zal het beleid blijvend monitoren en nieuwe ontwikkelingen stimuleren. Tot slot wil de gemeente het accent leggen op de aantrekking en organisatie van (top)sportevenementen (in samenwerking met SPA). De gemeente onderkent hiermee het belang van (top)sportevenementen als plezier voor de inwoners van Amstelveen, als stimulans voor de sportbeoefening en als promotionele waarde voor de stad. Dit alles is geheel in overeenstemming met de wens van de gemeente ook als sportstad op de kaart te staan en wordt voor een deel opgebracht uit de door de Raad op jaarbasis toegekende extra 100.000,- aan middelen.

Omdat de gemeente veel waarde hecht aan de inbreng van de sportverenigingen en sportgerelateerde organisaties zal de nota ´Sport en Samenleving´ pas na afloop van het overlegtraject definitief aan de raad worden voorgelegd. Op deze manier kunnen alle suggesties en commentaren ´uit het veld´ worden meegenomen. Behalve dat betrokken partijen om een schriftelijke reactie gevraagd wordt, houdt de gemeente op 23 oktober a.s. een sportsymposium. Bij deze gelegenheid zal de nadruk liggen op het verstrekken van informatie en het verkrijgen van voeding uit het veld en wordt onder andere een aantal workshops gehouden.

De nota ´Sport en Samenleving´ wordt op 17 september a.s. behandeld in de commissie Burger en Samenleving.