AutoRai

10-9-2003

Kia KCV-III concept car

Met de KCV-III lanceert Kia zijn nieuwste concept car. De futuristische auto is een compacte coupé-cabriolet die de nieuwste technologieën van Kia toont. De auto is ontwikkeld om te laten zien waartoe Kia in staat is.

De KCV-III is ontworpen in het onderzoekscentrum in Namyang, dat Kia deelt met concerngenoot Hyundai.

Kia is een van de snelst groeiende merken ter wereld en heeft in vele landen een sportief en jong imago. De KCV-III onderstreept dat beeld prachtig met zijn vooruitstrevende design. De KCV-III moet vooral de generatie mensen tussen de 20 en 30 jaar aanspreken. In Amerika behoort Kia onder jongeren al tot de populairste merken, zo is gebleken uit onderzoek.

Designer Jae-Rim Lee zegt over de auto: Het probleem met conventionele cabrios is dat als het koud is je het dak moet sluiten. Bij de KCV-III kun je als het koud is nog steeds open rijden. Dit kan omdat de KCV-III is uitgerust met een uniek uit drie delen bestaand glazen dak met zonnepanelen. Door middel van één druk op een knop klapt het dak in.

Naast het innovatieve daksysteem valt de auto op door een dynamisch design met prominente koplampen, een smalle grille en een indrukwekkende luchtinlaat. Aan het zijaanzicht vallen de prachtige 20 lichtmetalen wielen direct op. De achterzijde bevat styling features die refereren aan high performance race autos.

De motor stelt wat dat betreft ook niet teleur. De 2,0-liter viercilinder levert bij 6.000 tpm een maximumvermogen van 145 pk en een koppel van 190 Nm. De KCV-III levert daarmee veelbelovende prestaties.

De KCV-III is niet alleen een showcase van de talenten van designers van Kia maar ook van de geavanceerde technologie waarover het merk beschikt. Zo is het voertuig uitgerust met adaptieve cruise control. Dit systeem werkt met een radar sensor, welke gemonteerd is in het front van de auto. Deze sensor neemt voertuigen waar die voor de KCV-III rijden en past daar de snelheid van de auto op aan. Dit betekent dat het systeem de auto automatisch kan afremmen of versnellen.

Toegang tot de auto wordt verschaft met behulp van een speciale kaart die verder ook alle persoonlijke instellingen van stoelen en audio onthoudt. Andere features omvatten een multimedia systeem inclusief navigatie en een MP3-speler.

De KCV-III is uitgerust met een vooruitstrevend veiligheidssysteem dat onder andere diverse airbags, geïntegreerde rollbars, actieve hoofdsteunen en ESP omvat. De airbags zijn uitgerust met sensoren die registreren of de passagierstoel bezet is. Verder omvat het systeem ook sensoren in de veiligheidsgordels, die in de gaten houden of de gordels worden gedragen en die daar de werking van het systeem op aanpassen.