Het Nederlandse Rode Kruis

10 september 2003
Minister Van Ardenne bezoekt Rode Kruis projecten in Colombia

Door het conflict tussen de regering en diverse gewapende groepen, dat al veertig jaar duurt, zijn veel mensen in Colombia op de vlucht geslagen. In Colombia leven anderhalf miljoen van deze vluchtelingen in sloppenwijken, waar ze proberen het hoofd boven water te houden. Het Rode Kruis vangt deze mensen op en helpt met werk, huisvesting en medische verzorging.

Gevlucht
Gedelegeerde Esther Barend werkt in de hoofdstad Quibdó van het departement Chocó. In de wijk Villa España wonen ontheemden die van het platteland naar de stad gevlucht zijn. Esther begeleidt er de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis en is ook bezig met een aantal gezondheidsprojecten in het binnenland.

De gezondheidszorg en de veiligheid zijn er een probleem: "Wij werken als enigen in dit gebied. Kinderen zijn vaak ondervoed, het gebied is moeilijk te bereiken en de gezondheidszorg is slecht. Medici durven namelijk het gebied niet in. Ze zijn bang om ontvoerd te worden. Het tekort aan medici is dan ook groot."

Geld verdienen
Het Rode Kruis geeft mensen uit de sloppenwijken mogelijkheden om geld te verdienen. Zo is er bijvoorbeeld een project dat wasplaatsen realiseert langs de rivier: vrouwen kunnen daardoor geld verdienen met het wassen van kleding. Ook reist het Rode Kruis ondanks de risico's met medici dorpen langs de rivier af.

Op zaterdag 6 september kwam er hoog bezoek: minister van Ardenne uit Nederland. De minister was onder de indruk en heeft toegezegd de steun aan ontheemden in Colombia uit te breiden. Esther: "Volgende keer wil ze minder vergaderen en ook graag eens met me mee naar de dorpen langs de rivier. Prima idee, lijkt me."

Meer informatie:

* Colombia: hulp aan ontheemden