Agalev (Vlaanderen)

Nieuws en informatie > Persberichten > Persmededelingen > Agalev bezorgd over afloop van WTO-conferentie in Cancun

Agalev bezorgd over afloop van WTO-conferentie in Cancun

Brussel 8 september 2003

Van 10 tot 14 september vindt in het Mexicaanse Cancun de 5e ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) plaats. De officiële agenda van deze vergadering is dubbel. Enerzijds wil men een doorbraak in de materies die bij de vorige conferentie (Doha) op de agenda stonden. Anderzijds wil men een beslissing nemen over de uitbreiding van de onderhandelingen naar nieuwe thema's.

Agalev maakt zich ernstig zorgen over de afloop van deze conferentie. Van de 'ontwikkelingsagenda van Doha' is weinig of niets in huis gekomen. Door de industrielanden werden in Doha toezeggingen gedaan aan de ontwikkelingslanden om tot een akkoord over verdere liberalisering te komen. Dat engagement hebben de industrielanden niet ingelost. Het akkoord dat in extremis nog werd bereikt over de toegang tot essentiële geneesmiddelen voor ontwikkelingslanden overtuigt niet. Duidelijkheid over een handelsagenda die rekening houdt met de kwetsbare economische toestand van de ontwikkelingslanden is er al evenmin. Voor de EU en de ontwikkelingslanden is het ten slotte ook van groot belang dat er ruimte is voor het voeren van een landbouwbeleid dat zich richt op sociale en ecologische criteria en niet enkel op de vrije markt.

De internationale gemeenschap, vertegenwoordigd in de WTO, staat in Cancun voor een duidelijke keuze, een keuze voor of tegen een duurzame ontwikkeling. Ofwel wordt er echt werk gemaakt van een doorbraak ten gunste van de ontwikkelingslanden en gericht op het respect voor sociaal-ecologische bekommernissen in de wereldhandel. Ofwel - en daar ziet het nu naar uit - wil men enkel de vrijhandelsagenda verder forceren. Als in Cancun gestart wordt met nieuwe onderhandelingen rond de zogenaamde "Singapore issues" (investeringen, concurrentie, marktopening, publieke dienstverlening), dan wordt het verkeerde signaal gegeven. In Doha was afgesproken dat nieuwe onderhandelingen enkel konden met expliciete steun van alle betrokken landen. Ondanks het formeel protest van ruim 70 ontwikkelingslanden wil de WTO blijkbaar toch die nieuwe agenda erdoor drukken.

Vanuit de internationale groene beweging zal een ruime delegatie aanwezig zijn in Cancun, om de onderhandelingen op de voet te volgen. Voor Agalev zal Europarlementslid Jan Dhaene de onderhandelingen volgen.

Jan Dhaene zal onder meer aanwezig zijn bij de vergadering van het 'wereldparlementair forum', op 8 september. Dit forum verenigt parlementsleden die wereldwijd opkomen voor een andere globalisering. De essentie van de kritiek van de parlementsleden werd gebundeld in tien aanbevelingen: democratisering, aandacht voor GATS (akkoord over handel en diensten) en publieke dienstverlening, toegang tot medicijnen, geen brevettering van levende organismen, internationale milieumaatregelen, multifunctionele landbouw, exportsubsidies afschaffen, normen IAO, toepassing voorzorgsprincipe.

Praktisch:


· Jan Dhaene is bereikbaar in Cancun op het tel.nr. 0052 9989 377656. Verdere info ook op www.jandhaene.be.


· Agalev zal deelnemen aan de WTO-actie van de Vlaamse NGO's op dinsdag 9 september (zie www.11.be).

Jan Dhaene, Europees volksvertegenwoordiger Agalev.