Rijksdienst voor de Monumentenzorg

KIJK op KALK

Op woensdag 10 september 2003 staat in de Grote Kerk te Breda dit historische en tegelijkertijd ook hypermoderne bindmiddel centraal tijdens ons jaarlijks instandhoudingssymposium.

Kalk en de daarmee samengestelde metsel- en pleisterspecies zijn zeer divers van gedrag en samenstelling of "melange" zoals oude bestekken dat noemen. Geen kalkmortel is gelijk. Dat was in het verleden zo en ook nu nog zijn de toepassingen zeer uiteenlopend. Mortel voor watervast metselwerk in baksteen of natuursteen vraagt volstrekt andere eigenschappen dan die voor herstel van fijnzinnig voegwerk met haarvoegen zoals we dat uit de achttiende eeuw kennen. Niet iedere uitvoerende, opzichter of architect is vertrouwd met de kneepjes van het kalkvak, de restauratie-uitvoeringspraktijk van vandaag kan nog veel voordeel hebben van de kennis en ervaring die eeuwenlang is opgebouwd rond het bindmiddel kalk en van nieuw opgedane kennis van dit veelzijdige bouwmateriaal. Niet dat de vroegere gang van zaken altijd garant stond voor kwaliteitsvol werk! Ook in het verleden werd stevig geblunderd bij de toepassing van metsel- en voegmortels in kalk. Oorzaken van verval, het voorkomen van inferieur werk en het oplossen van problemen met kalkmortels staan dan ook op de agenda van het symposium. Verder komt vanzelfsprekend het produceren van kalk voor de bouw en restauratie voor het voetlicht.

Het bindmiddel kalk kan worden gemaakt van kalksteen, zoals hardsteen en marmer, of van schelpen. Bij uit steen gebrande kalk worden de eigenschappen in belangrijke mate bepaald door de samenstelling van de kalksteen. Zuivere kalksteen levert 'vette' kalk met luchthardende eigenschappen terwijl steensoorten met kleiachtige samenstelling bijvoorbeeld magere, waterhardende kalk kan opleveren. Verder zijn de wijze van branden en blussen cruciaal voor de kwaliteit en karakteristieken van de kalk. En dan gaat het alleen nog maar over de kalk zelf.
Kalkmortel bestaat in belangrijke mate uit toeslagstoffen. De 'melange' daarvan, onderling en met de kalk, bepaalt een haast onbeperkt spectrum van morteleigenschappen waarmee men vroeger aan alle aan het metselwerk te stellen eisen wist te voldoen. Dat ook nu nog met kalk de meest uiteenlopende morteleigenschappen zijn te bereiken hoeft dan ook niemand te verbazen. Maar je moet wel weten hoe dat moet; waar de kneepjes van het vak zitten. Wij hopen u tijdens het symposium letterlijk en figuurlijk een 'kalkboekje' hierover open te doen. De bijzondere technische en historische eigenschappen en de juiste toepassing van kalk zijn dan gesneden koek voor u en als het goed is bent u na die dag in staat om de volgende passage uit een historisch kwaliteitsadvies volledig te doorgronden:

"Om een sterke bastaardspecie met goede hydraulische eigenschappen te verkrijgen moet een mengsel van goed gerotte Luikse kalk, kwartszand en Caziuscement met voldoende kiezelaarde en metaalverzuursels krachtig worden doorstooken en geplaamt."



RDMZ-symposium KIJK op KALK
Wanneer: 10 september 2003
Waar: Grote Kerk in Breda
Kosten deelname: EUR 180,-
Aanmelding: www.verstigt.nl/rdmz
Organisatie: Verstegen&Stigter, Prinsengracht 583, 1016 HT Amsterdam

Wilt u meer informatie, mail dan naar info@monumentenzorg.nl