Nederlandse Akkerbouw Vakbond



BOEREN ONDERSTEUNEN BOERENMARS IN MEXICO


---

BOEREN ONDERSTEUNEN BOERENMARS IN MEXICO

Op 10 september doen naar verwachting 50.000 mensen mee aan een Boerenmars in het Mexicaanse Cancun. Ze protesteren tegen de gevolgen van verdere liberalisering van de handel in landbouwproducten. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond roept op om te laten zien, dat boeren in Nederland aan dezelfde kant staan. Dat kan door het ophangen van een lege graanzak aan een hooivork, vlaggenmast of panlat.

Mexico moet als gevolg van de liberalisering de import van vooral gesubsidieerde maïs uit de Verenigde Staten toelaten. De maïsprijs, de bestaansbasis van veel Mexicaanse boeren, is daarom gekelderd. Daarom vindt tijdens de WTO-conferentie een zogenaamde Boerenmars plaats. De WTO zou het recht op voedselsoevereiniteit, het recht om de eigen landbouw tegen goedkope importen te beschermen, moeten respecteren.

Volgens de NAV zitten boeren hier in hetzelfde schuitje als de Mexicaanse boeren. Ook Europa moet de gesubsidieerde invoer van Amerikaanse maïs en soja toelaten. Zodoende produceert de EU maar 25% meer van haar behoefte aan plantaardig eiwit. De dalende prijzen maken, dat de inkomens in de akkerbouw de afgelopen twintig jaar niet zo laag waren als nu. Melkveehouders krijgen de komende jaren, vooruitlopend op de nieuwe liberaliseringronde forse prijsverlagingen voor de kiezen.

Als protest tegen de wereldwijde verarming en ontmoediging van boeren en uit solidariteit met de mars in Cancun hangen boeren tijdens de WTO-conferentie een lege graanzak op:

De zak bij boeren is leeg, het is niks met deze landbouwpolitiek, politici moeten onder uit de zak enzovoorts.

Nadere inlichtingen

Jan Knook tel.0299-687144 of 0612-224104

Joop de Koeijer tel.0111-691581 of 0612-784009

Henk Nienhuis tel.0591-381794