Lijst Pim Fortuyn



Verheugende mededeling:
10 september 2003

oprichting van de Prof. Dr. W.S.P. Fortuyn Stichting

Het is vandaag een blijde dag voor de LPF. Niet alleen voor alle geledingen van de partij, maar zonder twijfel ook voor een ieder die het gedachtegoed van de oprichter van de partij een warm hart toedraagt. Het wetenschappelijk bureau van de partij is een feit!

De rechtspersoon die daartoe op grond van art. 3, lid 4 van de wet subsidiëring politieke partijen is vereist, wordt namelijk vandaag ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Afgelopen vrijdag is de oprichtingsakte bij de notaris gepasseerd.

De officiële naam luidt voluit Prof. Dr. W.S.P. Fortuyn Stichting, Wetenschappelijk Bureau van de Politieke Vereniging Lijst Pim Fortuyn.

Om volledig te voldoen aan de wettelijke eisen is de stichting door de partij formeel aangewezen als het wetenschappelijk bureau van de partij en zal bovendien een overeenkomst tot subsidieverlening worden gesloten tussen partij en stichting.

Het zou te ver voeren hier de gehele statuten weer te geven. We beperken ons daarom tot de belangrijkste taken van het wetenschappelijk bureau. Dat zijn ondersteunen van de Lijst Pim Fortuyn door wetenschappelijk werk, voorlichting en documentatie en het bestuderen, nader uitwerken en toetsen op hun politieke relevantie van de wetenschappelijke geschriften van de oprichter van de partij.

Middelen die daarvoor worden ingezet zijn: de uitgave van een wetenschappelijk tijdschrift, het (doen) uitvoeren van politiek-wetenschappelijk onderzoek en het daarover publiceren. Daarnaast: o.a. het verzorgen van voordrachten, het organiseren van seminars en andere wetenschappelijke bijeenkomsten.

Kortom: alles wat een wetenschappelijk bureau geacht wordt te doen om een kwalitatief verantwoorde bijdrage te kunnen leveren aan het openbare debat over politiek relevante onderwerpen.

Een belangrijke doelstelling voor het wetenschappelijk bureau is te voorzien in de in brede kring bestaande behoefte aan verdere verdieping, uitwerking en toetsing op zijn politieke bruikbaarheid en/of haalbaarheid van het gedachtegoed van de oprichter van de partij. Onderbouwing van het eigen geluid van de LPF zal daardoor beter mogelijk zijn.

Het is verheugend dat Prof. Dr. Bert Snel bereid is gevonden de eerste voorzitter van de Prof. Dr. W.S.P. Fortuyn Stichting te zijn. Hij heeft de afgelopen maanden voorbereidend werk verzet als kwartiermaker van het wetenschappelijk bureau

De statutair verplichte link met het partijbestuur is te zien in de samenstelling van het stichtingsbestuur waar het de overige leden betreft. Secretaris is partijleider en voorzitter van de Tweede Kamerfractie Mat Herben, terwijl partijvoorzitter en -penningmeester Ed Maas als penningmeester optreedt.

Naast het bestuur van de stichting zal ook een toezichthoudend curatorium worden ingesteld met daartoe gekwalificeerde leden.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de opstelling het werkplan van het wetenschappelijk bureau. De inrichting van de benodigde kantoorruimte is nagenoeg voltooid (de stichting is gevestigd op hetzelfde adres als de partij). Zodra taken en functies zijn toebedeeld en een en ander operationeel is, volgen nadere mededelingen.