Socialistische Partij



Spreiding voorkomt apartheid

De Tweede Kamerfractie van de SP wil landelijke navolging van het Rotterdamse debat over de spreiding van kansarme migranten. Nu het taboe eindelijk is doorbroken, moet er ook doorgepakt worden, stelt SP-Kamerlid Agnes Kant.
---

door Agnes Kant, Tweede-Kamerlid voor de SP
---

De Socialistische Partij is al vele jaren voor een spreidingsbeleid en tegen het ontstaan van zwarte wijken. Alleen als allochtonen met autochtonen samenleven, kan er sprake zijn van een vruchtbare integratie. De Haagse politiek wilde er tot nu toe nog niet aan. Als door een wesp gestoken, zo reageerden andere politici vaak op voorstellen van de SP om over te gaan tot een actief spreidingbeleid. Steevast kwam de dooddoener: `spreiden is aantasting van de vrijheid van onderwijs en wonen'. Daarmee werd de discussie doodgeslagen nog voordat deze was begonnen. Het onderwerp was taboe en wie er over begon, was verdacht. Het is goed nieuws dat er een omslag in denken plaatsvindt en eindelijk ook CDA, PvdA en de VVD open staan voor het aanpakken van de segregatie door spreiding.

Dominic Schrijer verdient lof voor het openen van de discussie in Rotterdam. In zijn plan getiteld `gespreide verantwoordelijkheid' stelt hij dat concentratie van kansarme migranten in bepaalde wijken voorkomen moet worden. En pleit hij er voor om de opvang eerlijker over de stad, de regio en het land te verdelen en voor het reguleren van de woningmarkt. Hij stelt terecht dat het niet gaat om een spreiding van zwarte mensen, maar van kansarme mensen. Maar het is natuurlijk onmiskenbaar zo dat de kansarmen veelal migranten zijn, en het is ook onmiskenbaar dat juist de concentratie van migranten nadelig is voor hun integratie en daarmee weer hun kansen.

Naast de leefbaarheid in de wijken, is daarom spreiding ook van groot belang voor de kansen van de migranten en hun kinderen. Concentratie van allochtonen in wijken en op scholen belemmert de integratie, terwijl het zowel in het maatschappelijk belang als in het individuele belang van betrokkenen is om een kansrijke positie in de Nederlandse samenleving te verwerven. Een belangrijke voorwaarde is dat je in contact komt met autochtonen, dus ook op straat, op het sportveld en op het schoolplein. Als er samen gewoond en geleerd wordt, is bijvoorbeeld de kans kleiner dat allochtone kinderen die in Nederland geboren zijn een taalachterstand oplopen. Door spreiding kan aan veel mensen een veel betere, eerlijkere kans worden geboden op goede toekomst hier. Precies om die reden worden toegelaten asielzoekers ook al jaren gespreid over het land.

Mensen die alleen maar hameren op het vermeende recht van vrije vestiging, gaan voorbij aan de grote problemen die er in sommige delen van Nederland bestaan. Bovendien is er sprake van een schijnvrijheid die voor de meeste migranten puur theoretisch is. De mensen die nu in de wijken wonen waar de sociale problemen het grootst zijn, zowel allochtoon als autochtoon, hebben helemaal niet voor die situatie gekozen en zouden het graag anders zien. Dat blijkt ook uit een onderzoek dat de SP momenteel doet onder migranten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een actie in Deventer, waar een paar jaar geleden Turkse ouders actie voerden voor beter onderwijs voor hun kinderen. Zij vonden het ongewenst dat op de school alleen Turkse kinderen zitten. In Utrecht hebben we acties gezien van Turkse en Marokkaanse oudercomités, bewonerscommissies, winkeliersverenigingen, en van moskeeën en protestantse en katholieke kerken die handen ineengeslagen hadden. Zij verenigden zich in de Stichting Houd Kanaleneiland Leefbaar en stuurden een brandbrief naar de gemeente Utrecht waarin ze pleiten voor een spreidingsbeleid op het gebied van huisvesting. Juist het feit er nu zo weinig keuze is voor kansarme migranten voor huisvesting, ontkracht het argument dat spreidingsbeleid discriminerend en vrijheidsbelemmerend is. Want wat stelt vrijheid feitelijk voor als vele huurwoningen door hoge huren en huursubsidiedrempels op slot zitten en als in het hele land een schromelijk te kort is aan betaalbare woningen?

Ik hoop van ganser harte dat nu de discussie geopend is, er ook doorgepakt wordt. Natuurlijk zijn er nog vele vragen over hoe een eerlijk en effectief spreidingbeleid ingevuld moet worden. Maar laten we niet langer afzijdig blijven en die vragen beantwoorden, uiteraard in samenspraak met alle betrokkenen. We moeten kijken naar alle factoren die, vooral in combinatie, zorgen voor achterstanden van individuen en de opeenhoping van problemen in bepaalde wijken. Voor alle duidelijkheid: niet allen naar afkomst dus, maar vooral naar zaken als taalbeheersing, opleidingsniveau, arbeidsverleden en inkomensperspectief.

Ook de landelijke politiek kan niet langer afzijdig toekijken, maar moet maatregelen nemen en beleid maken om de toenemende apartheid in ons land te stoppen en terug te dringen. Door binnen gemeenten en regionaal met de woningbouwverenigingen een actief woningtoewijzingsbeleid te voeren. Criteria voor woningtoewijzing kunnen zijn de taalbeheersing, opleiding en arbeidssituatie. En door via het bouwbeleid en huursubsidiebeleid de vermenging van de sociale klassen te bevorderen. Per saldo gaat het dan dus helemaal niet om het inperken van de keuzevrijheid, maar juist om het vergroten ervan. En vooral om een goede toekomst voor ons land waarin onze kinderen samen kunnen leren, samen kunnen wonen en samen kunnen leven.

(Dit artikel verscheen in het Algemeen Dagblad van 10 september 2003)


---