Socialistische Partij



Bericht uit Cancun - 8 september 2003

Hoop voor de toekomst

Verslag van het internationaal forum van linkse parlementariërs op 8 september in Cancun

Een internationaal forum van linkse parlementariërs heeft in Cancun een verklaring aangenomen waarin zij het vrijhandelsbeleid van de Wereldhandelsorganisatie WTO veroordeelt. Sinds de WTO in 1995 is opgericht is de kloof tussen arm en rijk bijvoorbeeld alleen maar groter geworden. Daarnaast pleiten de aanwezige parlementariërs voor nauwere samenwerking met vertegenwoordigers van sociale bewegingen.

De parlementariërs, afkomstig uit alle continenten, legden in een verklaring een tiental eisen op tafel. Om te beginnen moet de WTO verregaand gedemocratiseerd worden. Voordat er in WTO-verband nieuwe afspraken worden gemaakt, moeten de toezeggingen nagekomen worden die in het verleden richting ontwikkelingslanden zijn gedaan. Verder dienen zaken als investeringen buiten de WTO te blijven en dient het mandaat van de WTO niet te worden opgerekt. Landen moeten het recht hebben om zelfstandig economisch beleid te maken. De publieke sector moet worden versterkt in plaats van afgebroken. Een ander belangrijk punt uit de verklaring is de toegang tot gezondheidszorg en medicijnen. In dat kader dient er een verbod te komen op het patenteren van levensvormen. Ook met betrekking tot landbouw en voedselvoorziening wordt benadrukt dat landen het recht hebben om zelfstandig beleid te maken. Exportsubsidies op agrarische producten moeten worden afgeschaft. Op het gebied van werknemersrechten dient de WTO de in het kader van de ILO vastgelegde rechten te respecteren.

In een uitgebreid debat met vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties (NGO's) gingen de parlementariërs in op de noodzaak om tot een andere wereldorde te komen. Daarin zouden de belangen van de bevolking in zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen centraal moeten staan. Na het mislukken van de WTO-top in Seattle maken steeds meer mensen over de hele wereld zich sterk voor het idee dat een andere wereld mogelijk is. De onvrede en het verzet tegen de bestaande orde groeit. Het voorbeeld Mexico laat zien dat vrijhandel haaks staat op het principe welvaart voor iedereen. Dat land staat zevende op de lijst van exportlanden, maar komt pas op de vijfenveertigste plaats op de ranglijst van ontwikkelde landen. In Mexico leven één miljoen mensen in armoede. De Canadese parlementarier Blake voegde daaraan toe dat de gevolgen van het vrijhandelsverdrag NAFTA voor de bevolking van Canada, de VS en Mexico rampzalig zijn. Het akkoord ondermijnt de soevereiniteit van landen en regeringen om economische processen te sturen.

Martin Kohr van het Derde Wereld Netwerk uit Maleisië gaf aan dat nogal wat ontwikkelingslanden op de WTO-top in Cancun ontbreken. Hij gaf aan bang te zijn voor public relations shows van de WTO die de werkelijkheid verhullen. Als voorbeeld noemde hij het zogenaamde succesvolle akkoord over medicijnen voor ontwikkelingslanden. Dat levert deze landen veel problemen op omdat zij moeten kunnen bewijzen dat zij niet in strijd handelen met de belangen van de farmaceutische ondernemingen.

Zowel parlementariërs als vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties benadrukken de noodzaak om de beweging voor sociale globalisering van onderop te versterken. Een aantal voorbeelden maakt duidelijk dat verzet tot concrete resultaten leidt. Zo is er in Venezuela door middel van een referendum een nieuwe grondwet aangenomen waarin de privatisering van een aantal publieke diensten uitgesloten wordt. Dat heeft inmiddels tot grote problemen met de VS over de olie geleid. Een tweede voorbeeld is het ontstaan van verschillende regionale blokken die een tegenwicht proberen te vormen tegen economische supermachten VS en EU. Omdat een groot aantal kwesties die betrekking hebben op de verhouding tussen nationale soevereiniteit en internationale regelgeving de komende tijd nog ingevuld gaan worden, hebben de linkse parlementariërs in Cancun afgesproken zich met hand en tand te zullen verzetten tegen het overhevelen van nieuwe bevoegdheden naar instanties als de WTO.

René Roovers