Ingezonden persbericht


Woensdag, 10 SEPTEMBER 2003 -

TISCALI BINNENKORT AFGESNEDEN VAN NIEUWSGROEP STROOM

De maat is meer dan vol! Dat is de tendens die al langere tijd heerst onder een groot deel van de Nederlandse beheerders van nieuwsgroep servers en de groep vrijwilligers die nieuwsgroepen beheren. Tiscali moet direct beginnen met het aanpakken van stelselmatige overtreders, gebeurt dat niet dan gaat binnenkort de stekker eruit en zullen beheerders van nieuwsservers berichten van Tiscali gebruikers gaan weigeren.

Een groep bestrijders van ongewenste Internetreclame (beter bekend onder de naam "spam") heeft vandaag Internetprovider Tiscali gedreigd met de uitvaardiging van een zgn. 'Usenet Death Penalty' (UDP). In de aankondiging eisen ze van Tiscali om maatregelen te nemen om de aanhoudende stroom spam, netwerk misbruik en onterecht verwijderde berichten vanaf haar nieuwsserver in de duizenden nationale en internationale nieuwsgroepen te stoppen. Mocht de provider hier niet aan willen voldoen, dan volgt binnen 5 dagen de Usenet Death Penalty. Deze houdt in dat berichten vanaf de Tiscali nieuwsserver nergens meer in de duizenden Nederlandse en buitenlandse nieuwsgroepen zullen worden verspreid. Andere providers in binnen- en buitenland zullen dan hun newsserver afsluiten voor alle nieuwsberichten die van de nieuwsserver van Tiscali afkomstig zijn. Berichten van Tiscali gebruikers komen dan niet meer aan in nieuwsgroepen. Het gebruiken van nieuwsgroepen wordt daarmee voor gebruikers van Tiscali oninteressant omdat ze geen grote groep meer kunnen bereiken. Het komt er kortweg op neer dat na een UDP Tiscali gebruikers alleen nog onderling berichten kunnen uitwisselen via nieuwsgroepen met andere Tiscali gebruikers.

Tiscali is al langere tijd een bron van ergenis voor nieuwsgroepbeheerders. Een groot aantal binnen- en buitenlandse nieuwsgroepen worden dagelijks geteisterd door spamberichten, een stortvloed van berichten bedoeld om nieuwsgroepen onbruikbaar te maken en berichten die zonder geldige reden worden verwijderd door Tiscali gebruikers uit de nieuwsgroepen. Het zonder geldige reden verwijderen van andermans berichten wordt door nieuwsgroep gebruikers en beheerders gezien als een van de zwaarste overtredingen die een nieuwsgroep gebruiker kan begaan. Op klachten via e-mail reageert Tiscali niet, een nieuws server beheerder die telefonisch uitleg wilde over het onterecht verwijderen van berichten kreeg te horen dat Tiscali niet van zins was deze persoon aan te pakken. Daarom is voor de spambestrijders de maat vol. In hun voorstel wordt gesproken over een UDP-blokkade die geldt voor alle gebruikers met een gratis Tiscali abonnement. Vooral deze groep gebruikers blijkt een bron van ergernis te zijn voor spambestrijders, omdat als spammers al worden afgesloten, ze binnen vijf minuten weer een nieuw gratis account af kunnen sluiten.

Een UDP kan worden uitgevaardigd als blijkt dat een provider ondanks dringende verzoeken geen of te weinig maatregelen neemt om internetmisbruik te voorkomen. Zo'n maatregel wordt niet licht genomen, omdat ook eerzame deelnemers aan nieuwsgroepen er door worden getroffen. Pas als een provider niets blijkt te doen aan herhaaldelijke klachten, wordt een blokkade uitgeroepen. Tiscali kan deze voorkomen door voorzieningen te treffen. Hierbij kan worden gedacht aan het installeren van Cleanfeed (een spamfilter voor nieuwsgroepen), het in gebruik nemen van een CLI (Caller Line Identification -- nummerherkenning) beveiliging waarmee een toegang kan worden geverifieerd op grond van het telefoonnummers zoals bijvoorbeeld provider TMFWEB hanteert en het verbeteren van de afhandeling van klachten aan het adres van Tiscali. Het is voornamelijk de afhandeling van klachten die een doorn in het oog is van de spambestrijders. Daarnaast bestaat er grote onvrede over de snelheid waarmee misbruikers weer een nieuw 'Tiscali Gratis' account aan kunnen maken en weer opnieuw verder kunnen gaan.

Tiscali is niet de eerste provider die de verregaande UDP-maatregel boven het hoofd hangt. In het verleden kregen o.a Chello, @Home en Compuserve een UDP-dreiging. Echter door tijdig maatregelen te treffen om spam-verspreiding te stoppen wisten zij te ontkomen aan de blokkade. Vorig jaar nog wist Internet provider Zonnet op het allerlaatste moment aan een UDP te ontkomen door tijdig een nieuwsgroep filter te installeren. Providers zijn niet verplicht om deel te nemen aan een UDP. In het verleden is gebleken dat veel Nederlandse en buitenlandse providers hun nieuwsserver echter vrijwillig aanpassen aan de UDP. Zij hebben er immers net als deelnemers aan nieuwsgroepen en Internetgebruikers belang bij om misbruik en de grote stroom ongewenste berichten te stoppen.

De UDP zal worden opgeheven indien Tiscali belooft en laat zien dat men klachten van andere internetgebruikers serieus neemt, klagers afsluit en maatregelen neemt om misbruik te voorkomen.


- -----------
Informatie over dit persbericht bij:

- - Mendel Mobach +31-6-25484847 - email heeft de voorkeur
- - Erik Hensema - alleen per email Meer informatie kunt u ook vinden in de nieuwsgroep nl.internet.misbruik. Tekst bijdrage J.M. Althoff (pers@bromberg.demon.nl)