Persberichten - 10/09/2003

Ackermans van Haaren - Verkoop van verzekeringsmakelaar Ch. Le Jeune Limited N.V.

Ackermans & van Haaren N.V. (AvH) heeft samen met de overige aandeelhouders van Ch. Le Jeune Limited N.V. (Le Jeune) de totaliteit van de aandelen van de verzekeringsmakelaar verkocht aan de Belgische verzekeringsmakelaar Allia Insurance Brokers N.V. (Allia).

De waarde van de transactie bedraagt 10 miljoen euro. AvH, dat een belang van 60% aanhield in Le Jeune, realiseert op de verkoop een meerwaarde van 3,7 miljoen euro. AvH verwierf de controle over Le Jeune in juli 1998 in het kader van een management buy out. Naast de 3 gedelegeerd-bestuurders Frank Palmaers, Thierry Dhooghe en Erik Roose nam destijds ook Alcopa N.V. aan de buy out deel.

Le Jeune, met hoofdzetel te Antwerpen werd opgericht in 1843 en is Belgiës oudste verzekeringsmakelaar. Het cliënteel bestaat voornamelijk uit KMOs en grotere bedrijven uit de handel en de industrie. Allia, met hoofdzetel te Roeselare, werd opgericht in 1979. Evenals Le Jeune richt Allia zich voornamelijk op verzekeringen voor bedrijven en welvarende particulieren (aandeelhouders, bestuurders en kaderpersoneel van bedrijfsklanten).

Allia kende de voorbije jaren een sterke interne en externe groei (overnames van Callens, Assudeva, Assutex, Courtin, S.K.V.) en bekleedde vóór de overname van Le Jeune de zevende plaats onder de onafhankelijke makelaars in België. Na de overname van Le jeune zal Allia de vijfde plaats innemen (tweede plaats indien enkel de Belgische onafhankelijke makelaars in rekening worden genomen) en aanwezig zijn in de 5 Vlaamse provincies.

De omvang van de nieuwe entiteit zal Allia en Le Jeune toelaten om hun sterke onafhankelijkheid, garantie voor een grote graad van objectiviteit, in de toekomst te bewaren en te verstevigen. Het gecombineerde commissie en fee-inkomen zal, zonder rekening te houden met de schaaleffecten, stijgen tot 9,2 miljoen euro. Het premie-incasso wordt verhoogd tot 102 miljoen euro. De nieuwe schaalgrootte zal hen bovendien toelaten om op basis van een nog grotere specialisatie, aangepast aan de noden van de hedendaagse bedrijfsomgeving, de binnen- en buitenlandse risicos van hun klanten op een professionele manier te verzekeren.

Bank Degroof N.V. vertegenwoordigde de verkopers bij deze transactie krachtens een exclusief mandaat.

Bron: Ackermans van Haaren Provider: Euronext Brussels