LIJST PIM FORUYN

Nederland garant voor aanvraag Europese subsidies

Nederland garant voor aanvraag Europese subsidies

De Lijst Pim Fortuyn wil garantstelling van de Rijksoverheid bij aanvragen ESF. Duidelijke onderbenutting van ESF wordt bepaald door eerdere terugvorderingen door Brussel. Bij het oplossen van de jeugdwerkloosheid worden alle betrokkenen: gemeenten, CWI en bedrijfsleven, gestimuleerd tot het aanspreken van deze budgetten.

LPF-woordvoerder Joao Varela wil dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid garant staat voor de door dit ministerie naar Brussel doorgestuurde subsidieaanvragen van het ESF. Deze gelden dienen voor de financiering van activiteiten om jongeren beter op te leiden voor de arbeidsmarkt.

'Indien Brussel de goedgekeurde aanvragen desondanks wél terug vordert zal de Rijksoverheid garant moeten staan voor de terugbetaling. Hiermee zijn de aanvragers ingedekt en weten zij van tevoren waar ze staan. Wij hebben het idee dat een dergelijke garantie veel meer aanvragers van de subsidie over de streep zal trekken', meent Varela.

Nederland maakt onvoldoende gebruik van de miljarden euro's aan subsidiegelden die in Brussel 'klaar liggen'. Bedrijven en opleidingsinstellingen zijn kopschuw geworden en durven geen aanvragen meer te doen uit angst deze later terug te moeten betalen. In de voorafgaande periode hebben veel aanvragers hun subsidie moeten terug betalen omdat niet aan alle voorwaarden was voldaan.

Het agentschap van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zelfs een Helpdesk ESF in het leven geroepen. Hier kunnen betrokkenen met hun vragen terecht opdat de aanvragen goed worden ingevuld en daarmee de kans op terugvordering door Europa minder wordt. Dit blijkt onvoldoende effect te hebben.

De LPF is overigens fel tegenstander van het rondpompen van subsidiegelden zoals dat met het ESF gebeurt. 'Wij zullen blijven pleiten voor afschaffing van het ESF voor Nederland onder gelijktijdige en gelijkwaardige vermindering van de Nederlandse afdrachten aan Brussel. Zolang de ESF bestaat moeten we echter zorgen dat we zoveel mogelijk beschikbaar geld benutten', aldus woordvoerder Varela.

Het ESF-programma is één van de belangrijkste instrumenten van het werkgelegenheidsbeleid van de Europese Unie. Het stimuleert projecten die de werking van de arbeidsmarkt verbeteren.