Politie Rotterdam Rijnmond

Middaguitgave woensdag 10 september 2003

* SNELHEIDSCONTROLE
Personeel van de Verkeerspolitie (afdeling Handhaving) hield woensdagmorgen op de Statenweg een snelheidscontrole. Tussen tien uur en half twaalf flitste de radar 49 van de in totaal 1160 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 68 km/uur in plaats van '50'.


* VROUW AANGEHOUDEN NA OVERVAL OP BEJAARDE IN WONING

Politiepersoneel van het district Rotterdam-West hield woensdagmorgen omstreeks elf uur op de Franselaan een 34-jarige vrouw, zonder vaste woon- of verblijfplaats, aan. Zij had kort daarvoor een 83-jarige vrouw in haar woning aan het Gondelpad overvallen.
Het slachtoffer liet de vrouw, nadat ze had aangebeld, haar woning binnen. Zij vertelde het slachtoffer koekjes te verkopen, waarop de hoogbejaarde vrouw haar portemonnee pakte. Hierop griste de verdachte deze uit de handen van de bewoonster en rende de woning uit.
Gealarmeerde politiemensen stelden even later een onderzoek in en konden de vrouw, op signalement, op de Franselaan aanhouden. Zij werd voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.


* MAN DOOR MISDRIJF OM HET LEVEN GEBRACHT

(Zie ook persbericht van 08/09/2003)
SCHIEDAM - Sectie op het stoffelijk overschot van een maandagmorgen in het water van de Buitenhaven aangetroffen man heeft uitgewezen dat de man door misdrijf om het leven is gebracht. Het stoffelijk overschot werd even voor twaalf uur maandagmorgen, na een melding dat er een lichaam in de Buitenhaven dreef, aangetroffen door politiemensen. Inmiddels is een Recherche Assistentie Groep in het leven geroepen, die de zaak in onderzoek heeft. De identiteit van de man is nog niet kunnen worden vastgesteld.


* OVERVAL JUWELIERSZAAK
Woensdagmorgen even voor tien uur werd door vier mannen, waarvan er twee waren gewapend met een vuurwapen, een overval gepleegd op een juwelierszaak aan de Stadhoudersweg. Tijdens de overval, waarbij werd geschoten, werden enkele vitrines met sieraden vernield en werd de inhoud door de overvallers meegenomen. Bij de overval raakte niemand door de afgevuurde kogels gewond. Met hun buit verdween het viertal vervolgend rennend in de richting van de Gordelweg en Vroesenpark.
Op signalement werd korte tijd later een 28-jarige man door politiemensen op de Kanaalweg aangehouden. De man werd voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.

NIEUWE VERDELING POLITIESTERKTE: JUIST GOED VOOR BLAUW OP STRAAT

POLITIE REAGEERT OP BERICHT VAN DEELGEMEENTE IJSSELMONDE

Dick Schouten, districtschef Feijenoord-Ridderster is verbaasd over een bericht dat de deelgemeente IJsselmonde gisteren, nota bene een dag voor besluitvorming in het zogenaamde BJO (bestuurlijk justitieel overleg waaraan onder andere de deelgemeentevoorzitter deelneemt), aan de media heeft verstuurd. Uit het bericht blijkt dat de deelgemeente zich zorgen maakt over de politiesterkte in IJsselmonde. Deze zorg is echter niet nodig. Met de nieuwe sterkteverdeling blijven de drie wijkteams binnen de deelgemeente IJsselmonde op dezelfde sterkte als voorheen. Ook wordt er vanuit deze wijkteams geparticipeerd in opsporingsonderzoek van zaken die in de deelgemeente spelen. Immers, ook in andere delen van het district is, juist gezien de problematiek 'op Zuid', capaciteit noodzakelijk en gewenst. Capaciteit die wordt vrijgespeeld ten gunste van de wijkpolitie. Kortom: er komt meer blauw op straat in het hele district. Vermoedelijk zijn er bij de deelgemeente nog vragen over de nieuwe werkwijze van de politieorganisatie. Ook hiervan is het doel echter helder.
De nieuwe werkwijze maakt het mogelijk om slagvaardiger te opereren en flexibeler in te spelen op problemen in de regio, dus ook op problemen in dit district en de deelgemeente IJsselmonde. De eerste aanwijzingen dat deze werkwijze daadwerkelijke helpt om het veiliger te maken op straat, zijn er. Zo zijn er in de deelgemeente IJsselmonde beduidend minder straatroven dit jaar vergeleken met vorig jaar; is de autocriminaliteit behoorlijk gedaald en gaat het de goede kant op met het tegengaan van woninginbraken (vorige week hebben we nog een aantal notoire inbrekers opgepakt en ook in preventieve zin timmeren we aan de weg). Over de resultaten kunnen we tevreden zijn en daar gaat het ons om.
Tot slot leeft er nog de zorg om de beperkte openingstijden van de bureaus. De gedachte hierachter is dat politiemensen niet thuishoren achter het bureau. 'Blauw' moet zoveel mogelijk zichtbaar en herkenbaar op straat zijn. Daarbij is de bereikbaarheid en het serviceniveau van de politie vergroot met de mogelijkheid om ( in bepaalde gevallen) telefonisch en via internet aangifte te doen.

Extra ochtenduitgave woensdag 10 september 2003
* VERDACHTE IN VERBAND MET AANTREFFEN DODE VROUW AANGEHOUDEN

(Zie ook persberichten van 25 en 28 augustus jl.) SCHIEDAM - Op zondagmorgen 24 augustus jl. werd in het water van de Schiedamse Schie het levenloze lichaam van een 32-jarige vrouw uit Barendrecht aangetroffen. Een rechercheteam stelde vervolgens een onderzoek in, waarbij na sectie kwam vast te staan dat de vrouw door een misdrijf om het leven was gekomen. Het recherche-onderzoek heeft inmiddels geleid tot de aanhouding van een veertigjarige man uit Barendrecht. Deze verdachte werd op dinsdag 9 september jl. voorgeleid bij de Officier van Justitie in Rotterdam en werd hierop voor tien dagen door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.
Het onderzoek door politie en justitie wordt voortgezet, waarbij niet wordt uitgesloten dat in verband met deze moord nog meerdere aanhoudingen zullen worden verricht. (Persofficier van Justitie).

Ochtenduitgave woensdag 10 september 2003

* GETUIGENOPROEP TWEE DODEN EN VIJF GEWONDEN BIJ AANRIJDING

(Zie ook persbericht 17/08/2003)
GOEDEREEDE - Zaterdagmorgen 16 augustus jl. omstreeks vier uur vond op de N57 een aanrijding plaats, waarbij vijf auto's waren betrokken. Bij het ongeval kwamen een 40-jarige man uit Hoogvliet en een 20-jarige man uit Spijkenisse om het leven en raakten tevens vijf personen gewond.
Het 40-jarige slachtoffer kwam, door nog onbekende oorzaak, met zijn bestelbusje op de weghelft van het tegemoetkomende verkeer terecht en botste frontaal tegen een personenauto, bestuurd door de 20-jarige man.
De politie van het district De Eilanden is op zoek naar getuigen, danwel personen, die informatie kunnen geven over de aanrijding. Zij worden verzocht contact op te nemen met het Wijkteam Goeree-Overflakkee, via telefoonnummer 0900 - 8844 (lokaal tarief).

* VROUW BEROOFD
Dinsdagmiddag kort na drie uur werd een 63-jarige bewoonster van de Nieuwe Binnenweg, met de lift op weg naar haar woning, door drie ongeveer achttienjarige knapen beroofd van haar gouden sieraden. Het slachtoffer werd in de lift plotseling door het drietal naar de grond gewerkt.
Vervolgens werden haar gouden oorbellen en halsketting door hen afgenomen, waarna zij er met hun buit vandoor gingen. Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeershandhaving en Verkeerstoezicht) hield dinsdagmiddag op de Statenweg en 's-Gravendijkwal en 's avonds op de Straatweg en Molenlaan radarsnelheidscontroles.
Tussen kwart voor vijf en kwart voor zes namen op de Statenweg 53 van de 770 passerende automobilisten het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km/uur. Op de 's-Gravendijkwal, waar tussen kwart voor vijf en half zes werd gecontroleerd, hielden 8 van de 646 passerende automobilisten het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 75 km/uur in plaats van '50'.
Tussen half acht en half negen werd gecontroleerd op de Straatweg. Van de 714 de radarwagen passerende automobilisten kunnen er binnenkort 60 een acceptgirokaart in hun brievenbus aantreffen wegens overschrijding van de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogste score bedroeg hier 96 km/uur.
Op de Molenlaan flitste de snelheidradar tussen kwart voor negen en kwart voor tien 35 van de 528 voorbij de radarwagen rijdende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 71 km/uur in plaats van '50'.

* MAN BEROOFD
MAASSLUIS - Dinsdagmorgen kort voor elf uur werd op de Delflandsedijk een daar op zijn fiets rijdende 30-jarige man uit Maasdijk plotseling van zijn fiets getrokken door twee knapen op een bromscooter, die hem passeerden. Van het slachtoffer werd zijn rugzak afgenomen, waarin onder meer een handtelefoon, een aantal Playstationspelletjes en een boek.


* MAN IN WONING OVERVALLEN
Dinsdagmorgen vroeg werd door politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster een onderzoek ingesteld in een woning in de Nijverheidstraat. Daar bleek de 65-jarige bewoner door twee gemaskerde mannen te zijn overvallen en gekneveld. De beide overvallers waren er daarbij vandoor gegaan met onder meer een radio, enkele sieraden van het slachtoffer en een telefoon.


* INBREKERS OOGSTEN IN HENNEPKWEKERIJ
Naar aanleiding van een inbraakmelding werd dinsdagmorgen vroeg door politiepersoneel van het Wijkteam Crooswijk (district Oost) een onderzoek ingesteld in het pand van een uitzendbureau in de Boezemstraat. Daar was een ruit vernield. Van een uitzendbureau bleek echter geen sprake, want achter een kantoortje was een ruimte als hennepkwekerij ingericht.
De inbrekers was het doen om zo'n 300 hennepplanten, die werden geoogst en als buit werden meegenomen. Ondanks dat er een spoor van geoogste hennepplanten door de wijk Crooswijk liep lukte het niet de hennepdieven op te sporen.
Naar hen en naar de eigenaar van de hennepkwekerij wordt een onderzoek ingesteld. Door het woningbedrijf zal er een procedure worden opgesteld, waarbij de huur voor het pand zal worden beëindigd.

* SCHIETPARTIJ, TWEE VERDACHTEN AANGEHOUDEN

De politie van het district West heeft dinsdagavond twee verdachten aangehouden, die betrokken waren bij een schietpartij aan de Adrien Mildersstraat. Het tweetal is ingesloten. Om even voor vijf uur 's middags kreeg een aantal mannen in de Adrien Mildersstraat ruzie met elkaar. Op een gegeven moment escaleerde dit en trok ''n van hen een vuurwapen, waarmee hij drie keer schoot. Niemand werd geraakt.
Twee mannen gingen er vandoor, de één, 38-jarige Rotterdammer, kon korte tijd later in de omgeving van de Honingerdijk in zijn auto worden aangehouden. De ander, een 31-jarige Rotterdammer, is in de omgeving van de Adrien Mildersstraat gearresteerd. Ze zijn beiden overgebracht naar een politiebureau en ingesloten. Een nader onderzoek wordt ingesteld.


* BOEKWINKEL OVERVALLEN
Drie onbekende mannen hebben dinsdag in de namiddag een boekwinkel aan het Burgemeester Meineszplein overvallen. Het drietal stapte een paar minuten voor halfzes de winkel binnen en bedreigde de aanwezigen met een vuurwapen.
Met een nog onbekend geldbedrag verlieten ze de zaak en reden weg op de fiets. Niemand raakte gewond.