Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 10 september 2003
Nummer: 2003-23

WLTO zeer bezorgd over conceptstreekplan Noord-Holland-Noord

De Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO) maakt zich ernstige zorgen over het conceptstreekplan Noord-Holland-Noord. De functie van de landbouw wordt in het plan ondergeschikt gemaakt aan ontwikkelingen op het gebied van verstedelijking, natuur- en landschap, cultuurhistorische waarden en water. Dit terwijl de landbouw in Noord-Holland- Noord nu een belangrijke economische factor en drager van het landschap is. De WLTO eist alsnog erkenning voor de landbouw en een heroverweging van het conceptstreekplan. Tevens wil de WLTO aandacht vestigen op de bollenconcentratiegebieden in Noord-Kennemerland die van de streekplankaart zijn geschrapt. De tweede versie van het streekplan moet rond 20 september klaarliggen. Eind oktober wordt het streekplan door Gedeputeerde Staten vastgesteld.

Planologische duidelijkheid vormt de basis voor een economisch duurzame bedrijfsvoering in de agrarische sector. In het conceptstreekplan geeft de provincie die duidelijkheid echter niet, omdat de functie van de landbouw niet op de streekplankaart voorkomt. De provincie wil vooral prioriteit geven aan het aanduiden van ruimte die wel of niet voor toekomstige stedelijke ontwikkeling in aanmerking komt. Dit gaat tegen de wensen van de WLTO in. Landbouw heeft immers duidelijkheid nodig voor een duurzame bedrijfsontwikkeling. De WLTO wil dat de functie van de landbouw op de streekplankaart terugkomt. Dit zou een erkenning zijn van het economische belang van de landbouw. De provincie wijst in het conceptstreekplan tevens extra groengebieden aan, die zich buiten de ecologische hoofdstructuur bevinden. De WLTO is hier op tegen. Vooral de realisatie van de Noordboog, een omvangrijke groene verbindingszone van Callantsoog tot Den Oever, gaat problemen opleveren. Het bloembollenconcentratiegebied wordt hierdoor, net als het omliggende landbouwgebied, doorsneden. De bedrijfsontwikkeling wordt daardoor ernstig belemmerd.

Bollenconcentratiegebieden
Op de plankaart die bij het conceptstreekplan hoort zijn tot ongenoegen van de WLTO de bollenconcentratiegebieden in Noord-Kennemerland geschrapt. De provincie wil dat bollenteelt hier plaatsmaakt voor 'karakteristieke, kleinschalige' land- en tuinbouw en veehouderij. Dit vindt de WLTO niet reëel. Het streven naar kleinschalige bedrijfsontwikkelingen gaat lijnrecht in tegen de trend van schaalvergroting binnen de agrarisch sector. Kleinschaligheid heeft geen toekomst. Daarbij is in dit gebied al jaren een herinrichting gaande. De sector is samen met de landinrichtingscommissie in de regio Bergen, Egmond en Schoorl onlangs begonnen met het uitwerken van een wateraanvoerplan voor dit bollengebied. Gedeputeerde Staten gaven hiervoor in 2002 toestemming. De WLTO wil dat de positie van bloembollenconcentratiegebieden gerespecteerd wordt en op de nieuwe kaart worden vastgelegd. De WLTO hoopt dat de provincie Noord-Holland de bezwaren ter harte neemt om de teloorgang van de landbouw in Noord-Holland-Noord te voorkomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerard Brouwer, provinciaal WLTO-bestuurder, tel. 06 - 51 26 86 46 of Ard Mooij, beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening, tel. 023 - 51 62 339.