Provincie Zuid-Holland

Persbericht

10-06-2003
Tussenfase herindeling Warmond en omstreken

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gaan een extern bureau vragen onder meer inzicht te geven in de vraag of de gemeenten Warmond, Oegstgeest, Sassenheim, Voorhout, Alkemade, Leiderdorp en Leiden in staat zijn om de grote vraagstukken en opgaven die op het gebied afkomen voldoende en adequaat op te pakken. Dat is vanochtend afgesproken tijdens het overleg dat een delegatie van het college van Gedeputeerde Staten heeft gevoerd met de colleges van B en W van betrokken gemeenten.

Aanleiding voor het gesprek was het coalitieakkoord (met name de paragraaf bestuurlijke kwaliteit) en de gevolgen daarvan voor de herindeling van Warmond en omstreken. "We willen inzicht krijgen in de optimale bestuurlijke organisatie in het gebied, gelet op de lokale, bovenlokale en regionale vraagstukken die op de betrokken gemeenten afkomen" aldus Norder. "Om die reden lassen GS een korte tussenfase in." Daarbij is ook van belang welke functies in de gemeenten spelen.

In goed overleg en met instemming van de zeven colleges hebben GS aangekondigd dat een extern onderzoeksbureau de opdracht krijgt om eind augustus:
de bestuurskracht van de betrokken gemeenten op basis van eerder verricht extern onderzoek te toetsen aan de provinciale normen en criteria;
het eerder uitgevoerde onderzoek naar de bestuurlijke en maatschappelijke oriëntatiepatronen van Warmond te verbreden naar de oriëntatiepatronen van de andere betrokken gemeenten; inzicht te geven in de vraag of de gemeenten in staat zijn om de grote vraagstukken en opgaven die op het gebied afkomen voldoende en adequaat op te pakken en in hoeverre een niet-vrijblijvende samenwerking een oplossing kan bieden. Dit mede in het kader van de aanstaande fusie van de samenwerkingsverbanden Duin- en Bollenstreek en Leidse Regio en de verhoudingen tot andere gemeenten in de regio.

De resultaten van het onderzoek zullen half september met een voorlopig standspunt van GS daarover aan de betrokken gemeenten worden voorgelegd. Op 23 september praten GS weer met de gemeenten hierover, waarna de arhi-procedure voor Warmond en omstreken wordt voortgezet. Medio oktober nemen GS een standpunt in.