Verbond van Verzekeraars

Probleem bij aangifte in Nederland

Stel: een Nederlandse vakantieganger wordt in het buitenland vlak voor vertrek bestolen en kan daardoor pas in Nederland aangifte doen. Het Verbond heeft geconstateerd dat dat problemen kan opleveren. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft namelijk aangegeven dat het niet de taak is van de Nederlandse politie om aangiften op te maken als een strafbaar feit in het buitenland heeft plaatsgevonden. Maar aangifte is vaak nodig, als bewijs voor de reisverzekering ...

Het OM heeft in een brief aan de politie geschreven dat als Nederland geen strafrechtelijke jurisdictie kan claimen ten aanzien van een in het buitenland gepleegd feit waarbij een Nederlander slachtoffer is van dat feit, er ook geen ruimte is voor de bevoegdheid van de Nederlandse politie om een aangifte op te nemen. In het verleden werd dit bij wijze van service echter wel gedaan.

De bepaling uit de brief heeft gevolgen voor reisverzekeringen. Verzekeraars kunnen namelijk een aangifte verlangen voor het indienen van een claim. Het Verbond zal binnenkort praten met het OM over de consequenties. Daarbij wil het Verbond onder meer aan de orde stellen wat de consument moet doen als hij in het buitenland geen bewijs van aangifte kan krijgen of als hij (bijvoorbeeld kort voor vertrek) onmogelijk ter plaatse aangifte kan doen.

Verzekerd!, september 2003