Socialistische Partij

NAVO volgt met De Hoop Scheffer het Amerikaanse spoor

22-09-2003 * Met de benoeming van De Hoop Scheffer als secretaris-generaal van de NAVO zal deze organisatie de komende jaren het Amerikaanse spoor van unilateralisme blijven volgen, zegt Tweede-Kamerlid Harry van Bommel namens de SP. De NAVO is na de Koude Oorlog omgevormd en verworden tot een instrument van het Amerikaanse buitenlandbeleid en daar lijkt De Hoop Scheffer geen enkel probleem mee te hebben.

De NAVO heeft de afgelopen jaren een gedaanteverwisseling ondergaan van een Noord-Atlantische Verdragorganisatie die op het eigen grondgebied was gericht, tot een politiek-militair bondgenootschap dat overal in de wereld inzetbaar is. Dat is voor het eerst gebleken in Afghanistan dit jaar.

Dit beleid heeft de laatste twee jaar in de politiek van onze minister van Buitenlandse Zaken een trouw vazal gehad, aldus Van Bommel. Jaap de Hoop Scheffer wordt beloond voor zijn trouwe diensten aan de politiek van president Bush. Ik beschouw zijn benoeming als een zorgwekkend feit, gezien zijn kritiekloze opstelling ten opzichte van de unilaterale koers van het Witte Huis.