EVD


Marokko: nieuwe milieuwet

---

De Marokkaanse regering heeft een aantal milieuwetten aangenomen: wet op milieubescherming (11-03), wet op onderzoek naar milieueffecten (12-03) en de wet op luchtvervuiling (13-03).

De milieubeschermingwet bepaalt de algemeen wettelijke kaders van de bescherming van het milieu in Marokko en maakt milieubescherming tot een integraal deel van de economische, sociale en culturele ontwikkeling van het land. Er wordt uitgegaan van het principe 'de vervuiler betaalt'. De wet regelt onder andere de voorwaarden en procedures voor het beheer en de verwerking van afval, zoals het ophalen, scheiden, opslag, transport, im- en export, hergebruik en verwerking.
Volgens de wet op onderzoek naar milieueffecten is voortaan voor het opzetten van bepaalde activiteiten een onderzoek naar de milieueffecten van het project verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor projecten op het gebied van: infrastructuur (wegen- en spoorbouw, vervoer van gevaarlijke stoffen), industriële projecten (energie, chemie, levensmiddelen, textiel) en landbouw.
De wet op bestrijding van luchtvervuiling heeft onder andere betrekking op de uitstoot van schadelijke stoffen die afkomstig zijn van complexen voor bewoning, mijnbouw, handel, industrie, landbouw, handnijverheid of van voertuigen, motoren, verbrandingsinstallaties en verwarmings- of koelinstallaties. Er geldt een overgangsperiode waarin bedrijven zich kunnen aanpassen aan de nieuwe regelgeving.

22.09.2003
---

Bron: Bulletin officiel Royaume du Maroc
Nummer: 105789

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 105789 bij de informatiemanager MAROKKO (Marjolein Vink), e-mail MAROKKO, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 86 06.