Ingezonden persbericht

Persbericht 23 september 2003

Eerste zitting in uitleveringszaak Baskische vluchteling in Haarlem

Utrecht - Vandaag 23 september vindt voor de rechtbank in Haarlem (Jansstraat 81 om 13.40) de eerste zitting plaats in de zaak van Alexander Akarregi Casas, een jonge Baskische politiek vluchteling die op 8 juli op doorreis naar Nicaragua op Schiphol door de Marechaussee werd gearresteerd.

Op 10 juli vaardigde de Spaanse justitie een arrestatiebevel tegen Akarregi en 2 andere Baskische jongeren uit: Akarregi wordt ervan beschuldigd de auto te hebben gehuurd waarin op 23 september 2002 in Bilbao de twee Baskische jongeren Odai Gallagara en Egoiz Gurruchaga om het leven kwamen toen de bom (vermoedelijk bedoeld voor een aanslag van ETA) in hun auto te vroeg explodeerde. Alexander zegt hier allemaal niks mee te maken te hebben.

Het Baskenland Informatie Centrum (BIC) voert een campagne voor Alexander Akarregi om te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Spanje; hij loopt daar grote kans om gemarteld te worden, wat volgens de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties zeer frequent voorkomt bij gevangenen die verdacht worden van sympathieën voor ETA en het Baskische onafhankelijkheidsidee. Vorig jaar werden tientallen zaken van Baskische arrestanten, voornamelijk jongeren, betreffende marteling (onder andere slaan, schoppen, uitputtende fysieke oefeningen, schijnexecuties, elektroshocks en de meest beruchte methode een zak (La Bolsa) om het hoofd tot het slachtoffer bijna stikt en flauwvalt) in onderzoekende behandeling genomen. Ook organisaties als Amnesty International (AI), de commissie ter voorkoming van marteling van de Europese Raad (CPT) en Human Rights Watch (HRW) rapporteren jaarlijks over marteling van Baskische arrestanten, de straffeloosheid van hun beulen en de justitiële willekeur met haar isolatiedetentie van 5 dagen en het voorarrest van 4 jaar. Ook de aanvallen van de Spaanse politie en bewakingspersoneel op Baskische politieke gevangenen worden steevast aangeklaagd.

De Spaanse staat houdt met deze methodes een gewapend conflict in Baskenland in stand; met een zelfs voor bijvoorbeeld Turkse begrippen ongekende definitie van 'terrorisme' worden alle Baskische organisaties en personen die actief zijn voor een onafhankelijk Baskenland aan de gewapende organisatie ETA gelinkt en zonder bewijs, proces of rechterlijke toetsing opgerold, gesloten, gemarteld en verspreid over gevangenissen in heel Spanje, gemiddeld zo'n 600 kilometer verwijderd van familie en vrienden. De Spaanse staat weigert steevast een referendum over Baskische onafhankelijkheid te houden en reageert met militaire middelen op het politieke conflict in plaats van te werken aan dialoog, verbetering van de mensenrechtensituatie en het recht op de uitoefening van het recht op zelfbeschikking van Baskenland te erkennen.

Nederland, als Europees partner van Spanje, zou moeten streven naar een politieke oplossing van het conflict in plaats van klakkeloos mee te werken aan de uitlevering van politieke vluchtelingen aan Spanje (zoals eerder in het geval Esteban Murillo in 2000 en nu dreigt te gebeuren in de zaak van de Catalaan Juanra (kort geding tegen de Staat der Nederlanden tegen zijn uitlevering, 24 september 10.30 Paleis van Justitie, Den Haag). Nederland zou de zaak van Alexander Akkaregi niet zuiver juridisch moeten bekijken, maar ook in het licht van de politieke vervolging in Spanje en Baskenland; anders betekent uitlevering medewerking en medeplichtigheid aan politieke repressie en politieke steun aan de vervolging van Akarregi, hoogstwaarschijnlijk resulteren in marteling en een oneerlijk proces.

Voor nadere informatie kunt u bellen met de woordvoerder van het BIC Marc de Waard op 06-30102518. Voor achtergrondinformatie over het conflict in Baskenland en de zaak van Alexander Akkaregi kunt u kijken op www .baskinfo. org

Einde persbericht

Baskenland Information Centre (BIC)
POBox 2884
3500 GW Utrecht
The Netherlands
E-mail: info@baskinfo.org
http://www.baskinfo.org/