Gemeente Purmerend

Uitgelicht: de ganzen

In Stadhuisberichten beantwoorden wij in de rubriek Uitgelicht elke keer een vraag die Purmerenders stellen. Deze keer: `Wat gaat er gebeuren met de ganzen in de stad?

Opnieuw hebben de provincie en gemeente vastgesteld dat verkleining van de populatie ganzen in Purmerend noodzakelijk is. Dit vooral in verband met de verkeersveiligheid. De verplaatsing (in plaats van het moeten doden) van ganzen is echter slechts beperkt mogelijk naar dierentuinen en biedt dus minder soelaas dan gedacht.

Uit de nieuwe informatie blijkt dat het `vangen, ringen en verplaatsen' van ruim duizend ganzen niet mogelijk is. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) heeft laten weten dat uitsluitend dierentuinen in Nederland geringde ganzen mogen ontvangen: particulieren of instellingen in het buitenland komen hiervoor niet in aanmerking. Het ministerie van LNV mag meer vergunninghouders aanwijzen, maar heeft laten weten hiertoe niet te zullen overgaan.

De afgelopen jaren is de populatie Canadese ganzen in Purmerend - tot voor kort ruim 1.200 dieren - sterk gegroeid. Hierdoor zijn in toenemende mate veiligheidsrisico's voor verkeersdeelnemers ontstaan. De dieren steken in groepen wegen (als de A7) over, komen dreigend over op fietsers en wandelaars en vallen soms mensen aan. Groepen ganzen hebben aanrijdingen veroorzaakt, onlangs is hierbij nog een gewonde gevallen. Overigens vervuilen en vernielen ze sportvelden en maken daardoor plezierig gebruik ervan onmogelijk.

De gemeente Purmerend mag - met toestemming van de provincie - de populatie Canadese ganzen tot enige honderden terugbrengen. Om hernieuwde groei van het aantal ganzen tegen te gaan, worden van elk legsel eieren geprikt.

Door voedselgebrek hebben de meeste ganzen Purmerend inmiddels verlaten en is er geen reden om dit jaar met vangen te beginnen.