Gemeente Purmerend

Purmerkerk: in stijl Amsterdamse School

Tentoonstelling over architect Boeyinga

Naast de woningen van de internationaal bekende architect J.J.P. Oud heeft Purmerend nog een bijzonder gebouw binnen de grenzen: de Purmerkerk op de kruising Westerweg/Purmerenderweg. Deze kerk is ontworpen door de vooraanstaande architect Berend Tobia Boeyinga van de Amsterdamse School. In de hal van het Purmerendse stadhuis is een (kleine) fototentoonstelling te zien over de Purmerkerk.

Purmer-kerkje De Stichting Boeyinga heeft onderzoek gedaan naar het werk van deze architect, dat niet alleen van groot belang is geweest voor de volkshuisvesting in Amsterdam, maar ook voor de kerkenbouw. Het ontwerp van de Purmerkerk is er een van, en tevens op één na zijn laatste bouwwerk. De overzichtstentoonstelling Berend Tobia Boeyinga 1886-1969 Amsterdamse School Architect is te zien tot zondag 23 november 2003 in de Pniëlkerk (een van Boeyinga's laatste scheppingen), Bos en Lommerweg 189 in Amsterdam.

Architect Boeyinga (Noord-Scharwoude 1886-Amsterdam 1969) is vooral bekend om zijn werk aan de tuindorpen in Amsterdam-Noord. Volgens de stichting ARCAM (Architectuur Centrum Amsterdam) behoren deze zelfs tot de meest prominente bouwwerken van Amsterdam. Toen twee jaar geleden een begin werd gemaakt met onderzoek naar Boeyinga, kwam aan het licht dat naast de volkshuisvesting in Amsterdam, de kerkenbouw een minstens zo interessant onderdeel van zijn werk vormde. Het Purmerkerkje is daar een voorbeeld van.