TNO Arbeid


Persbericht 23 september 2003

TNO Arbeid Home

Lunchwandelen: goedkoop en gezond
TNO-proef lunchwandelen bij 2 bedrijven van start

Deze maand starten de Belastingdienst Amsterdam en het Centraal Justitieel Incasso Bureau te Leeuwarden met de proef Wandelen tijdens de lunch. De proef zal één jaar duren. De deelnemende werknemers krijgen voorafgaand en na afloop van het project een wandeltest. Met een hartslagmeter wordt een indicatie van de lichamelijke conditie verkregen. Met een vragenlijst worden gegevens verzameld over leefstijl (met name lichamelijke activiteit en lunchgedrag) en gezondheid. Tijdens het project worden de frequentie en de duur van de lunchwandelingen geregistreerd.

Met deze proef willen we te weten komen of de ontwikkelde campagne succesvol is en er toe leidt dat meer werknemers gaan wandelen tijdens de lunch. Als dat zo is, is het de moeite waard de campagne op grotere schaal in te zetten, zegt Ingrid Hendriksen, projectleider en werkzaam bij TNO Arbeid. Op het werk is de lunchpauze bij uitstek de gelegenheid voor de zittende werknemer om 'de benen eens te strekken'. Tot nu toe is wandelen tijdens de lunch eerder uitzondering dan regel. Uit gegevens van de Nationale Gezondheidstest 2002 blijkt dat nog steeds 59% van de werkende deelnemers zit tijdens de lunch.

Campagne
Om werknemers tijdens de lunch aan de wandel te krijgen heeft het NIGZ/GBW Gezondheidsbevordering voor werknemers, samen met TNO speciaal hiervoor een campagne ontwikkeld. Wij zijn blij dat de Amsterdamse Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incasso Bureau bereid zijn mee te werken aan deze proef. Bewegen is gezond en verhoogt de inzetbaarheid van werknemers. En werknemers die voldoende bewegen verzuimen minder! aldus Hendriksen.

Op dit moment voldoet 55% van de Nederlandse beroepsbevolking niet aan de Nederlandse norm Gezond Bewegen. Inactiviteit is een erkende risicofactor voor tal van chronische ziekten. Het stimuleren van bewegen is wenselijk. Als iedere Nederlandse werknemer vijf maal per week tijdens de lunchpauze een half uur matig intensief gaat wandelen, zou de gehele werkende bevolking voldoen aan de norm gezond bewegen.