Gemeente Purmerend

Graffitibestrijding: Purmerend landelijk voorbeeld

Het Purmerendse project Graffiti, dat pakken we samen aan is zo'n succes dat adviesbureau BRO Purmerend (adviseurs in ruimtelijke ordening, economie en milieu) de aanpak tot voorbeeldproject heeft uitgeroepen.

Graffiti geeft veel mensen een onveilig gevoel. Omgevingen met veel graffiti vermijden zij liever. Het consequent verwijderen van graffiti geeft een veiliger gevoel én een leefbaardere (binnen-)stad. In het Onderzoek naar de aanpak van graffiti beschrijft BRO de Purmerendse situatie. BRO beveelt andere steden aan deze aanpak als uitgangspunt te nemen voor de eigen graffitibestrijding. `Opvallend is dat Purmerend een duidelijk plan van aanpak heeft opgesteld en dit vervolgens heeft uitgewerkt in een protocol dat aangeeft hoe het plan van aanpak moet wordt uitgevoerd. Het maken van een goed stappenplan en protocol zorgt dat de organisatie van een project goed verloopt'. Een groter compliment kan de gemeente nauwelijks krijgen.

Binnen 24 uur

De aanpak heeft twee uitgangspunten. Om te beginnen het opzetten van een breed samenwerkingsverband tussen alle denkbare betrokkenen. Om die samenwerking te stroomlijnen, is een protocol opgesteld onder de titel Dat voeren we samen uit.

Het andere belangrijke uitgangspunt is het vaststellen en uitvoeren van het vier-stappenplan.

Een van de opvallendste maatregelen daarin is het binnen 24 uur verwijderen van racistische teksten. Ook belangrijk is, dat het hier niet gaat om een eenmalig project. Het is een structurele aanpak met een eigen fonds waaruit de kosten worden betaald. Daardoor is Purmerend over een lange periode verzekerd van een vrijwel graffiti-vrij stadsbeeld.

Legale graffiti...

Is er dan helemaal nergens meer graffiti in Purmerend? Toch wel. En nog legaal ook, schrijft BRO bewonderend. `Geregistreerde' graffiti-artiesten mogen - in overleg - op twee locaties (De Kern en COM-IC, plaatsing van een `graffiti-muur wordt onderzocht) hun kunsten vertonen. Het rapport constateert dat de meeste andere steden met anti-graffitiprojecten geen rekening houden met `echte' graffiti-artiesten. Het zal u niet verbazen dat BRO ook dít onderdeel van de Purmerendse aanpak aanbeveelt bij de gemeenten.

Overigens onderzoekt de gemeente in september of er nog van graffiti aanwezig is. En uiteraard onderneemt de gemeente waar nodig, zo snel mogelijk actie.