Hoogervorst onduidelijk over beleid Volksgezondheid

DEN HAAG, 20030923 -- Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vandaag in de Tweede Kamer geen duidelijkheid verschaft over het door zijn ministerie te voeren beleid omtrent de wachtlijsten in de gezondheidszorg.



Met name de SP ergert zich aan de wachttijden, die op zeer regelmatige basis overschreden worden. In sommige gevallen resulteren de wachttijden in onnodig overlijden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde.


Volgens Hoogervorst is bij hoge urgentie meteen zorg beschikbaar. Maar ook pleit hij voor de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt: "Op het moment dat de patiënt in de eigen regio niet direct geholpen kan worden, kan hij of zij wellicht zelf ook initiatief nemen door buiten de regio te zoeken naar zorg". Hoogervorst deelt voorts mede dat ziekenhuizen in Leiderdorp, Twente, Alkmaar en Leyenburg met ingang van 2004 vergunningen zullen krijgen voor het uitvoeren van openhartoperaties. Het kabinet zal daarnaast geld beschikbaar stellen voor het terugdringen van de wachttijden.


Wanneer de wachtlijsten ingekort zullen zijn, maakt Hoogervorst niet duidelijk. "Ik neem de verantwoording voor de capaciteitsuitbreiding, maar niet voor het efficiënt functioneren van de ziekenhuizen. Dat moeten de ziekenhuizen zelf doen. Als ik hiervoor volledig de verantwoording zou nemen, doen de ziekenhuizen niets meer".


De SP meent echter dat het terugdringen van de wachtlijsten in de gezondheidszorg stagneert. De PvdA adviseert minister Hoogervorst om het departement een onderzoek naar de exacte knelpunten te laten doen, zodat er gericht beleid gevoerd kan worden.





Rachael Newman